olie er olie presset af oliven, og kun af oliven. Men der er forskel på olie. Olie af allerførste presning, den der så at sige drypper fra frugten de første døgn efter plukningen, kommer kun olivenbonden til gode. Det er en rå, tung, uklar olie med en markant smag, værdsat på stedet, men ikke til salg.
Næste stadium er også en kvalitetsolie, den såkaldte
jomfruolie, og den må smykke sig med betegnelsen ekstra vérgine eller på
fransk: huile vierge. Ekstra skulle borge for den mest nænsomt behandlede, men
ordet vérgine eller vierge står nu ofte på de fleste koldpressede olivenolier,
og dermed en olie af god klasse.
Koldpresset vil sige, at frugten er presset uden varme/damp
og, for de bedstes vedkommende, uden nævneværdig raffinering. Det er derfor
oftest en lidt uklar, grøn gylden olie med en karakteristisk, grøn smag.
Gode jomfruolier kan sammenlignes med god vin, og
olivenbonden eller området lægger ikke sjældent, og med stolthed, navn til.
Herefter overtager en mere industriel mølle olivenerne, der presses yderligere,
og denne gang er damp og raffinering nødvendig. Denne olie er klar og lys, men
i en god kvalitet smager den godt af oliven.
Endelig presses der en sidste gang, nu med sten og det hele,
til foderkager og anden industri. Som med andre naturprodukter smager olie
forskelligt, afhængigt af hvor træet har stået. Kendere kan skelne lande ja
ligefrem egne. Det skal også med, at olie nu har fået grønt lys i
kolesteroldebatten som en sund olie. Harsk olie bør kasseres.
Jomfruolie er forståeligt nok den dyreste, blandt andet
fordi det er begrænset, hvad det giver med en nænsom førstepresning.
Køb olie hos en kender, hvis det er smagen, der er
afgørende. Det kan være en delikatesseforretning eller -afdeling, men også en
del vinforretninger er begyndt at supplere sortimentet med god olie, når man
alligevel er på stedet og køber vin. Uanset hvilken man vælger, er det vigtigt
at købe olie, hvor der er omsætning af den (desværre er datostempling indtil
videre tilfældig). Undgå olie, der står lunt og lyst. Opbevar den koldt, men
absolut frostfrit. Kulde kan gøre den tykkere, det betyder ikke noget.
Se de bedste opskrifter med olie
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode
smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------