Har du nogensinde undret dig over, hvorfor nogle oliven er kulsorte, mens andre er grønne, lilla eller brune? Det vil vi forsøge at gøre dig klogere på HER
Oliven er i sin oprindelige vilde form, et lille stedsegrønt
træ med en uregelmæssig krone, kroget stamme og grene. Skuddene er tornede de
første år. Oliventræer vokser ret langsomt, men det kan blive over 1000 år
gammelt.
Oliven. Engelsk: Olive. Latin: Olea europaea
Sæson: Dansk: -. Import: hele året
Holdbarhed: Umodne grønne oliven kan holde sig i 4-6 uger
ved 7-10 °C.
Ved forarbejdede produkter, se datomærkning på produkter.
Anvendelse: Anvendes til bl.a. oliventapanade, i salater og
til ost og drinks.
Frysning: Ja, men bør ikke være nødvendigt, da holdbarheden
af oliven på glas er lang. Også efter åbning
Oliven og oliventræets historie er meget lang. Om det
oprindeligt stammer fra Lilleasien, Middelhavsområdet eller Afrika vides ikke.
Allerede for 8000 år siden blev der i Palæstina fremstillet olie af frugterne.
Fra 3500 f.kr. har man fundet krukker til opbevaring af olie
på Kreta, og omkring 1700 f.kr. blev der handlet meget olie og korn ved
Middelhavet.
Ca. 1000 år senere var træerne spredt ud over det meste af
Middelhavsområdet.
I 1500-tallet bragte spanierne træet med til Amerika hvor det i dag dyrkes med
succes flere steder i Sydamerika.
Italien, Spanien og Grækenland er de største eksportører af
spiseoliven. Oliven er en oval stenfrugt på 1-2,5 cm. Den lille frugt er grøn,
når den er umoden, og skifter farve fra gulgrøn over rødlig for til sidst at
blive blåsort når den er helt moden.
Frugtkødet indeholder ca. 30-60% fedt, alt efter hvor moden
frugten er.
Frugten ser vi som regel kun på glas eller dåse, den friske frugt ses sjældent
herhjemme. De friske olivenfrugter indeholder et glykosid, som gør at frugten
er bitter. Denne bitterhed kan fjernes ved en fermentering (gæringsproces hvor
frugtsukkeret omdannes til mælkesyre).
Først lægges frugterne i en opløsning med kaustisk soda i 6-8 timer for at
trække de fleste bitterstoffer ud.
Derefter skylles de rene og lægges i en saltlage, hvor
fermenteringen skal foregå. De ligger i beholdere ved max. 30 °C og gæringen er
overstået efter 1-2 måneder, men de ligger gerne op til 6 måneder, da det
forlænger frugternes holdbarhed.
Herefter kommer de videre til konservesfabrikken, som godt kan opbevare dem i
op til 1 helt år før den videre forarbejdning. Alle olivenfrugterne høstes
grønne. De sorte oliven bliver sorte på fabrikken. De grønne oliven lægges i
kar, hvor der bobler ilt op omkring, hvorved at de bliver sorte.
Få sorte (modne) oliven høstes og fermenteres, men de er svære at få fat på.
Udover spiseoliven anvendes frugterne også til olie, og træet
anvendes til bl.a. byggemateriale og køkkenredskaber.
Opskrifter med Oliven
https://www.kogebog.dk/result.aspx?q=Oliven
Tilbage til Råvarer.