Oliven er frugten af oliventræet, Olea europaea, kendt og skattet i årtusinder, olivengrenen optræder allerede i Bibelen. Frugten bruges som olie giver og træet som materiale til redskaber, møbler og tømmer. Spanien og Grækenland mener begge at være oliventræets vugge, men træet har vokset og vokser over hele verden, hvor klimaet tillader, derfor også i Australien,
Amerika osv. Men rigtigt er det, at Spanien og Grækenland hører til de mest
olivenrige og olivenforbrugende lande i verden. Vi importerer oliven fra hele
Middelhavsområdet, herunder Mellemøsten. Frugtens farve er et spørgsmål om
modenhed.
Grønne oliven er umodne oliven, sorte er modne.
Friskplukkede oliven er uspiselige, de lagesaltes og lægges
i egen olie, ofte med krydderier, der er karakteristiske for egnen, og sælges
således både i glas og i løs vægt. Udstenede og fyldte oliven i glas er også
almindelig kendt. Fyldet kan være pimento (rød peberfrugt), mandler og små løg.
Det er smagssag, om man foretrækker store, mildt smagende eller små, faste
oliven med en mere intens og karakteristisk smag.
Herhjemme bruges oliven mest som tilbehør til eller i
drinks, men oliven kan udmærket bruges i gryder, i kolde og varme saucer og i
farser. Skal de bruges i varm mad, kan de koges af for salt et par min. i
usaltet vand. Ellers kan de bruges direkte, fx i dips og mos, eller på pizzaer
og pissaladière m.m.
Oliven tåler ikke frysning. Det er heller ikke aktuelt. De
holder måneder og år i uåbnet dåse eller glas, og uger/måneder i salt- eller
olielage i løs vægt.
Se de bedste opskrifter med Oliven
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode
smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------