Den bedste måde at konservere bær på er ved frysning. Bærrene kan fryses med og uden sukker, som bærmos og i sukkerlage samt som løsfrosne bær. Bærrene skal være nyplukkede og modne, men ikke overmodne. Nip
stilkene af. Er bærrene rene, skylles de ikke. Hvis det er nødvendigt at skylle
bærrene, må de dryppe helt af inden frysning. Indfrysningen skal foregå så
hurtigt som muligt, dvs. ved laveste temperatur.
Holdbarhed i fryser: op til 1 år.
Frosne bær uden sukker:
Kom de tørre bær i plast- eller alubakker. Sæt låg på og
stil bakkerne i fryseren. Frys ikke for mange bær i hver bakke. Bærrene »fryser
sammen« og så skal hele bakken bruges på en gang. Bær, som er frosset på denne måde,
kan anvendes til syltning, grød, kompot og lignende.
Frosne bær med sukker:
Brug ikke mere end 1 kg sukker pr. 3 kg bær, og lad i øvrigt
bærrenes sødhedsgrad afgøre, hvor meget sukker der skal i. Sukkeret har her
ingen indflydelse på holdbarheden, det tilsættes kun af hensyn til smagen. Frys
som under Frosne bær uden sukker. Disse bær bruges til desserter og andet, hvor
bærrene skal anvendes rå.
Frosset bærmos:
Bærrene blendes eller moses med gaffel sammen med sukker.
Beregn 85 g (1 dl) sukker pr. ½ kilo bær. Lidt mere eller mindre afhængig af
bærrenes egen sødme. Frys i plast- eller alubakker. Frosset bærmos er velegnet
til sorbet og andre bærdesserter.
Frosne bær i sukkerlage:
Kog en sukkerlage af 3 dl sukker og ½ liter vand. Læg
bærrene i plast- eller alubakker og hæld den kolde sukkerlage over. Denne
mængde lage rækker til ca. 1 kg bær. Sukkerlagen skal dække bærrene. Fyld ikke
bakken helt op, da vandet udvider sig under frysning. Bær frosset i sukkerlage
bevarer farve og smag længst.
Løsfrosne bær:
Læg bærrene på en flad bakke eller lignende og dæk med
folie. Efter et døgn i fryseren tages bærrene ud og pakkes om i plast- eller
alubakker og stilles straks tilbage. Løsfrosne bær bruges til pynt på kager,
desserter og som en sjov isterning i drinks eller saft. Pæne blade af
frugtbuske kan også fryses på denne måde. De bruges til dekoration af
desserter, kager og lignende.
Tips:
Brombær:
Skal, som bær i det hele taget, være pæne og vel modne.
Specielt brombær er dog slemme til at blive hårde ved frysning, hvis de ikke er
modne nok.
Hindbær:
Skal befries for stilk og ses efter for orm, men helst ikke
skylles.
Hyldebær:
Fryses i klaser, der dog er klippet fri for grove stilke,
før de skylles og fryses.
Jordbær:
Skal afhases, men kun skylles, hvis det er nødvendigt.
Kirsebær:
Bør udstenes, så er de lettere at have med at gøre senere.
Ribs:
Skal pilles fra klaserne. Hvis de skal bruges til gele, er
det ikke nødvendigt.
Solbær:
Skal kun nippe s for grove stilke og skylles kort, hvis de
er snavsede.
Stikkelsbær:
Røde, modne bær kan fryses direkte. Grønne, umodne skal
blancheres først, dvs. et
minut i kogende vand og skylles koldt, før de fryses, ellers
bliver skallen sej.
Tyttebær, tranebær, slåen:
Skal skylles fri for småblade, før de fryses.
Se de bedste opskrifter med Bær
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter, -
prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode
smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------