Logo

Bønner - havebønner

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Bønner - havebønner

 
Havebønne, Phaseolus vulgaris, har blomsterstande, der er kortere end bladene. Den rødblomstrede pralbønne, Phaseolus coccineus, har langstilkede, mangeblomstrede blomsterstande, som er længere end bladene.

 

Bønner - havebønner
Bønne, Phaseolus, slægt i ærteblomstfamilien med ca. 70 arter; hjemmehørende i tropisk og subtropisk Amerika. Bønne er en af de økonomisk vigtigste bælgplanteslægter med mange dyrkede arter. Phaseolus vulgaris, havebønne, er stamformen til mange sorter, og desuden dyrkes bl.a. limabønne, P. lunatus, pralbønne, P. coccineus, og urdbønne, P. mungo (Vigna mungo), hvis frø benyttes til bønnespirer. Hestebønne og soyabønne tilhører ikke bønneslægten.


Bønner - havebønner 



Haricot vert, (Ordet er fransk, af haricot 'bønne' og vert 'grøn') populær sort af havebønne, hvoraf hele den friske bælg med de umodne frø spises. Haricots verts serveres almindeligvis kogt som tilbehør til kødretter.

 
Havebønne er en varmekrævende frugtgrønsag og frøafgrøde. Vækstformen kan være lav og forgrenet (fx busk- eller krybbønne) eller lang og slyngende (fx stangbønne og pralbønne), hvilket kan gøre det nødvendigt at støtte planterne med stokke, bønnestager. Bælgene er enten runde (fx voksbønne) eller flade (fx sværdbønne), farven kan være grøn (bl.a. pralbønne), bleggul (fx voksbønne) eller med mørkviolette toner, som forsvinder ved kogning. Frøene, bønnerne, kan være ensfarvede eller brogede i hvid, sort og brun. Pralbønners farve varierer inden for samme bælg, især i brun/violet og sortbroget.
Bønner har været dyrket i Mexico fra 4000 f.Kr. og i Europa siden 1500-tallet.

 
Bønner spises såvel friske som i form af tørrede frø. De tørrede frø er i mange dele af verden et hovednæringsmiddel og erstatter animalsk protein. De indeholder 20-25% protein, er vitaminrige og lette at lagre. De tilberedes ved kogning efter udblødning i vand og indgår i en lang række retter, fx cassoulet (Frankrig), chili con carne og Boston baked beans (begge USA).

 
Friske bønner anvendes som grønsager i form af spirer, bælge med halvmodne frø (havebønne) og bælgede frø (limabønne). Ved spiring optager bønnen 50-80% af sin vægt i vand, hvorved procentindholdet af næringsbestanddele falder tilsvarende. Undtagelser er dog kulhydratindholdet, som mindskes, og mængden af C-vitamin, som øges.

 
Rå bønner, såvel unge bælge som modne frø, er giftige pga. deres indhold af nogle særlige proteiner, lektiner. Forgiftningssymptomerne er opkast, kolikagtige mavesmerter, diarré og kredsløbsforstyrrelser. Limabønner indeholder desuden et eller flere cyanogener, der kan medføre blåsyreforgiftning. Lektiner og cyanogener kan kun destrueres ved iblødsætning og grundig kogning.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 6.559 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her