Romkrukke eller rompot er en dessert, som består af
forskellige sommerfrugter, sukker og rom. Bær og frugter konserveres gennem
sukker og alkohol, så romkrukkens indhold kan spises i vinterhalvåret.
Sammensætningen kan varieres.
Dessert. Arbejdstid pr. hold frugt: ½ time. Trækketid pr. hold frugt: ca 1 time. Trækketid i alt: ca 3 måneder. Let at lave. Høj pris. 4 personer.
# Ingredienser
til Romtopf
1 liter mørk rom 55% (se Tips)
Forslag til frugt:
500 g fine, friske jordbær
500 g fine, friske abrikoser
500 g fine, friske solbær
500 g fine, friske hindbær
500 g fine, friske brombær
Endvidere:
1 kg sukker
(Sylte)krukke med blyfri glasur
eller et højt henkogningsglas
*
Sådan laves Romtopf
1. Skyl og nip jordbærrene.
Tør dem nænsomt, fugtige bær fortynder rommen og bærrene
rådner lettere.
Læg bærrene i en skål lagvis med 200 g sukker.
Lad dem trække en times tid.
Vend forsigtigt af og til, bærrene må ikke knuses.
2. Læg jordbærrene i krukken (glasset) og hæld al rommen
over.
Læg låg på, eller bind noget over, og stil romtopfen køligt.
3. Tilsæt de øvrige frugter i løbet af sommeren, efterhånden
som de modner.
Vælg kun god frugt, uden trykmærker eller råd, skyl kun,
hvis det er nødvendigt, og tør let, men godt.
4. Friske abrikoser skal deles en gang og udstenes, men må
gerne beholde skindet.
Kan du komme af sted med at fjerne stenen nedefra uden at
ødelægge frugten, ser det flot ud.
Bland hver gang 500 g frugt med 200 g sukker og lad det
trække en times tid, før det lægges oven på frugten i topfen.
Læg frugten i lag: røde jordbær, orangefarvede abrikoser,
sorte solbær eller brombær, røde hindbær osv.
5. Stil romtopfen svalt og lad den trække mindst 1 måned,
efter at sidste hold frugt eller bær er lagt i.
Tips: Anden frugt kan bruges.
Blommer og kirsebær er fx særdeles velegnede.
Men også stikkelsbær og fersken.
Prik evt tykskallede frugter let med en nål, så trænger
lagen bedre ind.
Frosne bær og frugter er uanvendelige her.
Det er vigtigt, at rommen holder mindst 55 %, når topfen
startes, fordi frugten svækker styrken. Det er svært at få rom i den styrke
herhjemme, men man kan blande ¾ l 38% rom med ¼ l 96% finsprit (som også er
svært at finde).
Bærrene spises som de er, evt med lidt pisket fløde til,
eller som del af en (is)dessert eller til en kage, fx Baba au Rhum.
Lagen kan også udmærket nydes i små glas til frugten og
bærrene eller til andre desserter, eller bruges som del af lage i en
frugtsalat.
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode
smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------