Joule er en varme-energimåleenhed, delvis påvist af og opkaldt efter den britiske fysiker James Prescott Joule (1818-1889), der var grundlægger af læren om varmen som energiform. Joule og andre fysikere arbejdede på at finde frem til en måleenhed for den varmemængde, mekanisk
energi afstedkommer.
Det blev til Joules lov, fremsat af 10. P. Joule i 1842. Pr.
1. januar 1978 skulle fødevarernes energi, indtil da målt i kalorier, opgives i
joule. Helt nøjagtigt er 1 kalorie = 4,19 joule. Det er almindeligt at gange
kalorietallet med 4,2.
Der har været diskussion om udtalen, men den videnskabelige
litteratur mener at have belæg for, at J. P. Joule selv, naturligt nok, brugte
den engelske version og kaldte sig dju'l.
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min
kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad
til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi
hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------