Det er ikke vanskeligere at bage surdejsbrød end almindeligt
brød, men det tager længere tid. Det er vigtigt, at brødet får den langsomme
nødvendige hævetid.
1 godt brød à ca. 1,3 kg
# Ingredienser
1 dl surdejs-starter (se opskrift) med
stuetemperatur
840 g mel
½ dl kærnemælk
2 spsk smeltet smør eller olie
1½ tsk sukker
1 tsk salt
# Tilberedning
1. Kom »starteren« i en glasskål og rør 5
dl varmt (40 °C) vand i.
Rør 280 g af melet i og vær ikke bekymret for eventuelle
klumper.
Dæk med et fugtigt viskestykke og lad dejen stå natten over
eller
mindst 12 timer ved stuetemperatur, til den er blevet
dobbelt så stor
2. Gem 1 dl af denne dej i en boks med låg i køleskabet til
næste gang
eller bland den med en allerede lavet »starter« (se surdejsbagning).
Rør ½ dl kærnemælk og smørret eller olien i resten af den
3. Sigt 560 g mel, sukker og salt i en anden stor røreskål
og
lav en fordybning i midten.
Kom kærnemælksdejen i, brug en trægrydeske og slå det hele
sammen;
tilsæt om nødvendigt mere mel eller kærnemælk, til dejen er
blød.
4. Vend dejen ud på et melet bord og ælt i 10 min eller
til dejen er blød og en smule klæg.
5. Form dejen til en kugle og kom den i en smurt skål.
Dæk til med husholdningsfilm og sæt den ved stuetemperatur,
men ikke i træk, i ca. 12 timer, til dejen er hævet til
dobbelt størrelse,
og til aftrykket af en finger bliver i dejen.
6. Slå dejen ned.
Vend den ud på et melet bord og ælt i 1 min.
Form den til en flad kugle.
Sættes på et meldrysset stykke bagepapir og dækkes til
med et viskestykke. Hæver til dobbelt størrelse.
Dette kan tage lige fra 1 time til natten over, alt afhængig
af
rumtemperaturen og hvor aktiv »starteren« har været.
7. Imens forvarmes ovnen til 200 °C med en bageplade over en
bradepande.
8. Når dejen er færdighævet og klar til at blive bagt,
sættes den varme bageplade oven på komfuret.
Sæt dejen på et stykke bagepapir på den varme bageplade og
drys mel over. Snit brødet med en skarp kniv eller barberblad.
9. Hæld 5 dl vand i bradepanden.
Bag brødet på nederste rille i 20 min.
Skru ned for varmen til 175 °C og fortsæt med at bage i
35-40 min,
til det er godt hævet, gyldenbrunt og lyder hult, når du
banker det i bunden.
Afkøles på en bagerist.
Se alle de bedste opskrifter med Brød og Boller og opskrifter med
Surdej
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv:
Madplaner,
Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i
køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------