Aftensmad Hovedret. Arbejdstid: 45 min. Kogetid, bouillon: ¾-1 time Stegetid: ca. 2 timer
Svær at lave. Retten er dyr. (4 personer)
# Ingredienser til And
à l'orange:
1 (friskslagtet) and (ca. 2,5 kg)
salt og peber
lidt tyndt strimlet skal af usprøjtet appelsin
Bouillon:
ca. 2 spsk afsmeltet andefedt eller smør
hjerte, kråse, hvirvelhals og vingespidser fra anden
½ gulerod
½ porre eller løg
ca. 5 dl vand
salt
Sauce:
3-4 spsk afsmeltet andefedt
2-3 spsk hvedemel
4-5 dl andebouillon
evt. 5 cl (halv)tør hvid- eller rødvin
2 usprøjtede appelsiner eller pomeranser
lidt citronsaft
salt
Garniture:
2-3 appelsiner
evt. et par spsk cognac
* Sådan laves And à
l'orange:
Bouillon:
1. Del hvirvelhalsen en gang og brun den i andefedt eller
smør sammen med vingespidser, hjerte, kråse og de delte urter. Det må gerne
tage pænt farve.
2. Hæld vandet ved, tilsæt lidt salt og lad det koge ¾-1 time ved svag varme under
låg.
Si bouillonen.
And:
3. Sæt ovnen på 250 °C. Gnid anden med salt og peber.
Læg lidt tyndt strimlet appelsinskal inden i den.
4. Læg anden i en ikke for stor stegegryde eller i et dybt
ovnfast fad.
Brun den 15-20 min. med brystet nedad, og lige så længe med
brystet opad.
Dæmp varmen til 180 °C.
5. Tag anden ud og hæld fedtet fra. Gem det.
Sauce:
6. Varm 3-4 spsk af det afsmeltede andefedt i en gryde og
rør hvedemelet i.
Lad det brune let og spæd så lidt efter lidt med bouillon og
vin.
Vinen kan erstattes af bouillon.
Kog saucen op og hæld den over anden i fadet.
7. Dæk med låg eller alufolie og lad anden stege yderligere
5 kvarter ved de 180°C.
Garniture:
8. Skræl appelsinerne omhyggeligt, den hvide hinde skal være
helt fjernet.
Skær dem i skiver og læg dem på en tallerken. Stænk evt. med
cognac.
Sauce:
9. Skræl de to appelsiner (pomeranser) meget tyndt og skær
skallerne i smalle strimler.
Kog dem klare i lidt vand, 10 min, og lad dem dryppe af.
Pres saften af de skrællede appelsiner (pomeranser) og
tilsæt lidt citronsaft.
Der skal være et par dl saft.
10. Hold den færdige and varm i ovnen.
Hæld saucen fra den over i en gryde sammen med appelsin- og
citronsaften, tilsæt 2/3 af de kogte, strimlede appelsin(pomerans)skaller og
lad saucen koge lidt ind for god varme uden låg.
Smag til med salt.
10. Skær anden i passende stykker, se: And.
Læg dem på et varmt fad.
Hæld lidt af saucen over og server resten til.
Drys anden med de resterende appelsin(pomerans)skaller og
garner med de (marinerede)
appelsinskiver.
Løse ris eller råstegte kartofler klæ'r anden.
Se flere
opskrifter med And
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner,
Min kogebog, Grill, Tøm køleskab,
Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at
lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------