Rodfrugter har til
alle tider hørt til grundstammen i vores kost. I vore dage oplever de noget af
en renæssance. De er nemlig meget fiberrige, fattige på fedt og protein - og så
er de desuden billige!
Jordskok
Uens knolde med brun
skal. Har sæson i vinterhalvåret. Indeholder inulin, en art stivelse, som er
opbygget af frugtsukker. Skrællede jordskokker bliver hurtigt mørke. Bruges
kogte i stuvninger, supper, gryderetter og gratiner.
Kålrabi
Runde rødder med
orange skal og kraftig smag. De indeholder meget C-vitamin og kaldes også for
Nordens appelsin. Bruges råreven i salater og råkost; kogt som tilbehør til
pølse- og kødretter; i gryderetter og gratiner og som hovedingrediens i
rodfrugtmos.
Gulerod
Er næst efter
kartoflen vor mest anvendte rodfrugt. Indeholder karoten, som i kroppen
omdannes til A-vitamin. Vintergulerødder har et større indhold af karoten en de
små, som sælges vaskede. Bruges rå i salater; kogte i stuvninger, supper, gryderetter,
gratiner og som tilbehør til fiske- og kødretter.
Pastinak
Gulligt hvid
rodfrugt med en sødlig smag. Faconen kan variere fra rund til aflang og
kegleformet.
Bruges rå reven i salater og råkost; kogte i stuvninger, gryderetter, gratiner
og supper; som tilbehør til fiske- og kødretter eller som selvstændig ret,
kogt, skivet, paneret og stegt.
Peberrod
Bruges som krydderi.
Roden har en vis konserverende virkning og bruges derfor ved eddike-syltning.
Skrællet, frossen peberrod er lettere at rive end frisk.
Reven peberrod
bliver hurtigt mørk. Den skal beskyttes mod luft.
Persillerod
Roden ligner små
pastinakker. Minder i smagen om rodselleri. Bladene kan bruges som persille.
Bruges i supper, gratiner og gryderetter og som tilbehør til fiske- og
kødretter.
Rodselleri
Stor, rund rodfrugt
med en tyk, knudret skal. Stærk og fyldig smag. Kødet er hvidt, fast og tørt.
Kom gerne lidt citronsaft i kogevandet, så du undgår misfarvning.
Bruges rå i salater og råkost; kogt i supper, gryderetter og gratiner eller i
skiver som koges, paneres og steges.
Radise
Form og farve kan
variere meget alt efter arten. Smagen kan være mild, krydret eller skarp og
brændende. Bruges mest rå som kryddergrønsag eller dekoration. Er også dejlig
letkogt med smør eller dip-sauce.
Ræddike
I slægt med radisen,
men betydeligt større, har en grovere skal og en skarpere smag. Form og farve
varierer fra runde og sorte til aflange og hvide. Bruges i råkostsalater; i
tynde skiver som pålæg eller kogte i gryderetter og gratiner.
Rødbede
Findes i forskellige
faconer, runde og aflange. I juli-august kan du få de små spæde rødbeder, som
sælges med top. Det er vigtigt at rodspidsen ikke beskadiges, for så løber al
saften ud i kogevandet.
Bruges rå i råkost; kogte i supper og gryderetter eller eddikesyltede.
Skorzonerrod
Mørke, ret tynde
rødder. Kødet er hvidt. Når de skrælles eller deles siver en gulligt hvid
mælkesaft ud, som meget hurtigt misfarves.
Læg rødderne i vand blandet med mælk eller gnid dem med citron, så undgår du
misfarvningen.
Bruges kogte som selvstændig ret med smør eller i stuvninger, gratiner og
gryderetter.
Opbevaring af rodfrugter
De fleste rodfrugter
er følsomme overfor udtørring, men ikke for kulde. Bedste opbevaringsplads er
svaleskabet.
1. Nyhøstede, spæde
gulerødder skal som regel blot rengøres med en kraftig grønsagsbørste under
rindende koldt vand.
2. Rodfrugter med en
hård skal, som fx vintergulerødder, skrælles lettest med kartoffelskrælleren
efter at de er befriet for jord og sand.
3. Knudrede
rodfrugter. som fx rodselleri, skrælles med en urtekniv.
4. Kålrabi skrælles
lettest ved at du skærer roden i skiver og derefter skærer skallen af med en
skarp kniv.
5. Jordskokker er
svære at skrælle når de er rå.
Du mindsker spildet hvis
du skræller dem efter kogning.
Samtidig undgår du
misfarvning.
6. Skorzonerrødder
misfarves hurtigt efter de er skrællet.
Det forhindrer du
ved at lægge dem i vand og mælk eller ved at gnide dem med citron.
Se alle de bedste opskrifter med Rodfrugter
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter,
- prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode smagsoplevelser
med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------