Dette brød holder sig godt: kan fryses i op til 1 måned.
Speltmel har en nøddeagtig smag og er ved at blive populært hos visse økologiske
landmænd. Giver 1 stort brød.
# Ingredienser
10 g smuldret frisk gær
6 dl vand med rumtemperatur
550 g speltmel
3 tsk havsalt
350 g durummel
ekstra mel til drysning
en stor melet bageplade
'Jeg har haft meget varierede resultater med tørgær og
foretrækker frisk gær til denne opskrift.
* Tilberedning
Rør gæren glat med halvdelen af vandet.
Rør 300 g speltmel i til en tyktflydende dej, dæk den med et
fugtigt viskestykke og
lad den stå i 24 timer, til den er boblende og lidt grålig.
Rør så resten af vandet i til en glat, flydende dej.
Hæld den i en større skål og slå salt og resten af
speltmelet i med hånden.
Arbejd derefter gradvis nok durummel i, til en blød men ikke
klistret dej
(mængden afhænger af speltmelets kvalitet).
Vend dejen ud på en melet flade og ælt den 10 min.
Hvis den klistrer til fingrene, arbejdes ekstra durummel i.
Læg dejen skålen igen, dæk den med et fugtigt viskestykke og
lad den hæve til dobbelt størrelse ved kølig til normal rumtemperatur - ca. 3
timer.
Slå dejen ned, vend den ud på en melet bordflade og ælt 1
min.
Den skal være tilstrækkelig fast til at holde faconen under
bagning.
Er den for blød, arbejdes ekstra mel i.
Form dejen til et rundt brød og læg det på bagepladen.
Tildæk løst og lad dejen hæve som før til næsten dobbelt
størrelse i 1½-2 timer.
Snit oversiden flere gange med en skarp kniv, drys med
durummel og
bag så i en forvarmet ovn ved 220 °C 20 min.
Skru ned til 200 °C og bag i 15 min, eller til brødet lyder
hult, når det bankes i bunden.
Afkøl på bagerist.
Se alle de bedste opskrifter med Brød eller Boller
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill,
Tøm køleskab, Mad til 1 person, Børnekokke eller Mad på 30 min.