Et luftigt prikket brød - skønt til supper og sandwich. Dette
birkesbrød smager dejligt af birkes og har en sprød skorpe. Giver 1 stort brød
# Ingredienser
40 g birkes
650 g ubleget hvedemel
2 tsk havsalt
50 g koldt usaltet smør skåret i terninger
1½ spsk fint rørsukker
15 g smuldret frisk gær
3¼ dl skummetmælk med rumtemperatur
1 æg sammenpisket
ekstra mel til drysning
ekstra mælk til pensling
en smurt 900 g brødform
Bruges tørgær, tilsættes 7 g til melet sammen med salt og
birkes.
* Tilberedning
Bland birkes, mel og salt i en stor skål.
Tilsæt smørret og gnid det i med fingerspidserne, til
blandingen ligner reven ost.
Rør sukkeret i og lav en fordybning i midten.
Udrør gæren med lidt af mælken og hæld det i fordybningen
sammen
med ægget og resten af mælken.
Arbejd melet ind i væsken til en blød, men ikke klistret
dej.
Vend den ud på en let melet bordflade og ælt den grundigt i
10 min.
Læg den i skålen igen, dæk den med et fugtigt viskestykke og
lad den hæve
til dobbelt størrelse ved kølig til normal rumtemperatur i
ca. 1½ time.
Slå den hævede dej ned og vend den ud på en let melet bordflade.
Ælt den glat i 1 min og klap den i et ca. 1 cm tykt
rektangel i samme længde som formen.
Rul dejen sammen som en roulade fra den ene korte ende.
Niv sammenføjningerne sammen med fingrene og læg dejen i
formen med
sammenføjningen nedad. Bøj enderne ind under.
Formen skal være halvt fyldt.
Dæk med et fugtigt viskestykke og lad dejen hæve til dobbelt
størrelse ved
rumtemperatur i ca. 1 time.
Pensl med mælk og bag i forvarmet ovn ved 230 °C i 15 min.
Skru så ned til 200 °C og bag i 20-30 min, til brødet lyder
hult, når det vendes
ud af formen og bankes i bunden. Afkøl på bagerist.
Se alle de bedste opskrifter med Brød eller Boller
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill,
Tøm køleskab, Mad til 1 person, Børnekokke eller Mad på 30 min.