Lækre, luftige boller - fyldt med lækre blå birkes og
citronskal. Disse boller er super nemme at lave - og så smager de bare rigtig
godt
Ca. 30 stk. Hævetid: ca 1 time. Bagetid: 40 min.
# Ingredienser
50 g gær
4 dl mælk
75 g smør/margarine
50 g (godt ½ dl) melis
1 æg
1 æggeblomme
1 tsk salt
750 g (12½ dl)
hvedemel
Fyld:
75 g birkesfrø
1¼ dl mælk
1 æg
1 citron, reven skal
af
50 g smør til pensling
* Fremgangsmåde
1. Rør gæren ud i
lidt håndvarm mælk.
Smelt smørret i
resten af mælken.
Bland de to ting og
tilsæt sukker, æg og salt.
Kom så meget mel i,
at dejen kan slås sammen.
2. Ælt dejen på et
melstrøet bord med så meget mel, at den bliver blank og smidig.
Lad den hæve på et
lunt sted, tildækket, i ca 40 min.
3. Bring 1¼ dl mælk
i kog og hæld det over birkesfrøene.
Lad det trække et
kvarter.
Derefter piskes æg
og reven citronskal i.
4. Slå dejen ned og
ælt den let.
Del den i 30 portioner (boller).
Rul dem flade med
kagerullen.
Fordel fyldet på dem
og luk dejen omkring det.
5. Sæt dem tæt ved
siden af hinanden i en smurt bradepande med lukningen nedad.
Smør dem på
oversiden med smeltet smør og lad dem efterhæve i 20 min.
Hvis der er smør
tilovers, hældes det over bollerne, der bages i en varm ovn ved 200 °C i ca 40
min.
6. Vend bollerne ud
af formen og skil dem ad.
Lad dem køle lidt på
bageristen.
De smager bedst
lune.
Hvorfor gik det
galt?
Dejen hæver ikke:
Enten har væsken
været for kold, så der slet ikke er kommet gang i hævningen-eller også har den
været forvarm, så gæren er død.
Dejen breder sig
under hævningen:
Der har været for
varmt, hvor dejen har stået.
Brødet er for tungt:
Hævetiden har været
for kort - eller der er for meget fedtstof i dejen.