Logo

Julebag

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Julebag

 

Julen nærmer sig, og det er tid til, at fylde kagedåserne med dejlige kager. Fx: Julebrownies, Citron/ingefærstjerner, Brunkager, Valnøddehorn, Nødderuder, Mandelkys og Kokosmakroner

 

Julebrownies

Arbejdstid: 30 min. Bagetid: 35 min. Fryse-egnet. 1 kage: 16 store dessert-stykker eller

36 små konfektstykker

 

# Ingredienser til Julebrownies:

200 g mørk chokolade

200 g smør

4 æg

250 g farin

250 g hvedemel

1 tsk bagepulver

1 tsk stødt kanel

1 tsk stødt ingefær

1/2 tsk stødt nelliker

½ tsk stødt peber

125 g valnødder

150 g hvid chokolade

Pynt: kakao

*

 

Sådan laver du Julebrownies:

Hak den mørke chokolade groft og smelt den sammen med smør over svag varme eller vandbad.

Pisk æggene let sammen med farin og rør chokoladesmørret i.

 

Sigt mel, bagepulver og krydderier sammen og rør det i dejen.

Vend groft hakkede valnødder og evt. grofthakket hvid chokolade i.

Fyld dejen i en smurt firkantet form (ca. 22x22 cm).

 

Bag kagen midt i ovnen ved 175 °C i ca. 35 min.

Tjek med en trætandstikker, der må gerne være lidt fugtige krummer, når du trækker den ud, men ikke rå dej.

Stil kagen til afkøling i formen på en rist.

Server kagen i kvadratiske eller rektangulære stykker og drys evt. med lidt sigtet kakao.

 

Citron/ingefærstjerner

Vi har lavet stjerner, men alle gode julefigurer kan bruges lad blot børnene hjælpe til.

Arbejdstid: 45 min. Bagetid: 12 min. ca. 60 kager.

 

# Ingredienser til Citron/ingefærstjerner:

125 g smør

100 g sukker

1 æg

300 g hvedemel

1 spsk fintrevet citronskal

1-2 tsk stødt ingefær

½ tsk, bagepulver

*

 

Sådan laver du Citron/ingefærstjerner:

Pisk smør og sukker cremet og pisk ægget i.

Bland melet med de øvrige ingredienser og rør det i æggemassen.

Saml dejen, pak den ind og sæt den i køleskab 1 time.

 

Rul dejen ud på et meldrysset bord (ca. 3 mm tyk) og udstik den i stjerner eller andre faconer.

Læg dem på bageplader med bagepapir og bag dem gyldne ca. 8 min. ved 180 °C.

Pynt kagerne med smeltet chokolade eller med glasur rørt af 1 spsk citronsaft og 100 g sigtet flormelis.

 

Brunkager

Lav gerne en dobbeltportion og frys dejen i ruller så er det nemt at bage flere kager, når kage

dåsen er tom.

Arbejdstid: 1 time. Hviletid: 1 døgn. Bagetid: 8 min. ca. 120 stk.

 

# Ingredienser til Brunkager:

1 tsk potaske

1 spsk varmt vand

125 g smør

100 g sirup

75 g sukker

50 g farin

250 g hvedemel

1 tsk stødt kanel

½ tsk stødt ingefær

½ tsk stødt nelliker

½ tsk allehånde

75 g smuttede mandler (hakkede)

25 g sukat (hakket)

*

 

Sådan laver du Brunkager:

Rør potaske ud med vand.

Smelt smør, sirup, sukker og farin i en gryde under omrøring og rør potasken i.

Hæld det over i en stor skål og lad det køle lidt af.

Bland mel og de øvrige ingredienser godt sammen og rør det i sukkermassen.

Vend dejen ud på et meldrysset bord og ælt den glat.

Del den i 2 stykker og form dem til ca. 4 cm tykke pølser.

Pak dem ind og læg dem i køleskabet min. 1 døgn.

 

Skær dejen i tynde skiver med en skarp kniv og læg dem på bageplader med bagepapir.

Bag dem ca. 8 min. ved 180 °C.

Lad dem afkøle på en rist og pak dem i kagedåser.

 

Valnøddehorn

Disse kager er lidt skøre, men smager skønt.

Arbejdstid: 45 min. Bagetid: 25 min. ca. 48 stk

 

# Ingredienser til Valnøddehorn:

125 g smør

2 spsk sukker

125 g valnøddekerner

150 g hvedemel

½ tsk vaniljesukker

1 spsk koldt vand

*

 

Sådan laver du Valnøddehorn:

Pisk smør og sukker cremet.

Mal nødderne til groft mel og rør dem i dejen sammen med mel, vanilje og vand.

 

Del dejen i 4 stykker og tril dem til pølser.

Del dem i 10-12 stykker hver.

Tril dem til små tynde pølser og form dem som små horn.

Tril dem i sigtet flormelis og læg dem på bageplader med bagepapir.

 

Bag kagerne ved 150 °C i ca. 25 min. og flyt dem over på en rist.

Sigt flormelis over dem og lad dem afkøle.

Opbevar i en kagedåse.

Tips: Krydr evt. dejen med lidt fintrevet appelsin- eller citronskal.

 

Nødderuder med chokolade

Kagerne her bages i en lille bradepande og skæres ud i ruder - nemt.

Arbejdstid: 45 min. Bagetid: 35 min. Fryse-egnet. ca. 24 stk.

 

# Ingredienser til Nødderuder med chokolade:

Dej:

100 g smør

50 g rørsukker

1 æg

1 tsk vaniljesukker

175 g hvedemel

1 knsp salt

 

Fyld:

2 æg

100 g farin

3 spsk hvedemel

½ tsk stødt kanel

½ tsk stødt kardemomme

½ tsk stødt muskatblomme

½ tsk bagepulver

1 knsp salt

125 g hakkede nødder

75 g kokosmel

2 tsk fintrevet limeskal

Pynt:

100 g mørk chokolade

1 tsk smør eller olie

*

 

Sådan laver du Nødderuder med chokolade:

Pisk smør og sukker cremet og pisk æg og vanilje i.

Tilsæt mel og salt og tryk dejen ud i en bradepande (20x30 cm) foret med bagepapir.

Sæt den i ovnen ved 180 °C i 15 min.

Pisk æg og farin sammen.

Bland mel, krydderier og bagepulver og rør det i æggemassen sammen med nødder, kokos og limeskal.

Fordel det over den bagte kage og bag yderligere 20 min.

Stil kagen til afkøling på en bagerist.

Smelt hakket chokolade og smør eller olie i en skål over vandbad og smør det ud over kagen.

Lad det stivne og del så kagen i ca. 24 ruder eller firkanter.

Opbevar i en kagedåse.

 

Mandelkys

Server mandelkys som småkager eller brug dem som tilbehør til en god is.

Arbejdstid: 30 min. Bagetid: 1 time. ca. 60 stk.

 

# Ingredienser til Mandelkys:

1 dl æggehvider (3 stk)

1 dl sukker (80 g)

75 g hakkede mandler

2 dl flormelis (100 g)

*

 

Sådan laver du Mandelkys:

Pisk æggehviderne stive og tilsæt sukkeret 1 spsk ad gangen.

Pisk mellem hver gang.

Tilsæt de hakkede mandler og vend sigtet flormelis i.

Sæt dejen med teskeer (eller en sprøjtepose) som små toppe på bageplader med bagepapir.

Sæt dem i ovnen ved 140 °C i ca. 1 time.

Sluk for ovnen og lad dem stå 1 time i den slukkede, åbne ovn, før de pakkes i kagedåser.

Tips: Pynt evt. med smeltet chokolade.

 

Kokosmakroner

Her er en opskrift, der er god til at få brugt overskydende æggehvider.

Arbejdstid: 30 min. Bagetid: 20 min. ca. 20 stk.

 

# Ingredienser til Kokosmakroner:

4 æggehvider

175 g sukker

200 g kokosmel

*

 

Sådan laver du Kokosmakroner:

Bland æggehvider, sukker og kokos i en gryde og rør det over svag varme, til det slipper gryden, men ikke er mere end håndvarmt.

Form dejen til toppe og sæt dem på en bageplade med bagepapir.

Bag kokosmakronerne ca. 20 min. ved 175 °C.

Lad dem afkøle på bagepapiret på en rist og læg dem i kagedåse til opbevaring.

Tips: Dyp dem evt. i smeltet chokolade og lad det stivne.

 

Julebag

 

NU må det godt snart blive jul...


 

Kilde: Hjemmets bedste MAD

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 11.305 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
kogebog
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her