Den bedste gelé får du
af pektinrige frugter, dvs. ribs, tyttebær, rønnebær og umodne æbler, men du
kan også lave spændende geléer, fx mynte- eller rosenbladsgelé.
Gelé
Når man laver gelé,
er det vigtigt at holde sig nøje til opskriften,
så forholdet mellem
saft, sukker og pektin-indhold bliver det rigtige.
For frugter, der ikke har tilstrækkeligt pektin-indhold,
til at geléen kan
stivne, tilsætter man geleringsmidler. Læs brugsanvisningen!
Den færdigkogte gelé hældes på rene, varme glas -
men den skal afkøles
helt, inden glassene lukkes til.
VIGTIGT! Al gelé
skal opbevares tørt og køligt.
Geléprøven
Den enkleste prøve
er at dyppe en ske i saften og
derefter løfte skeen
så højt over gryden, at saften bliver afkølet.
Hvis den sidste
dråbe på skeen bliver hængende, er geléen færdig.
Se juvelglitrende geléer
af æbler, druer og rønnebær her:
Æblegelé
Grøn kryddergelé
Rønnebærgelé med æbler
Vindruegelé
Rosenbladsgelé
Paradisæblegelé
Ribsgelé
Æblegelé
# Ingredienser:
1 kg sure, umodne
æbler
½ liter vand
1 tsk citronsyre
9 dl (750 g) melis
pr. liter saft
geléringsmiddel (fx Dr. Oetker eller Tørsleffs Rød Melatin)
* Tilberedning:
- Skyl æblerne og
skær dem i kvarte eller ottendele med skræl og kernehus.
Kom dem i
syltegryden sammen med citronsyre og vand.
Bring det i kog og
kog det til mos, ca. 20 min. - Kom mosen i en
skoldet saftpose og lad saften dryppe af natten over.
- Mål saften og
spæd med vand, til der er ca. 1 liter.
Hæld saften i den
rengjorte gryde og tilsæt geléringsmiddel til den kogende saft.
Kom sukkeret i og rør det ud i saften, til det smelter.
Bring atter saften i
kog, 10-15 min. - Skum saften og foretag
geléprøven.
Hæld geléen på glas,
der dog først bindes til eller lukkes dagen efter.
Variation:
Grøn kryddergelé
Lav en æblesaft
efter ovenstående opskrift.
Mens saften drypper,
hælder du et stort bundt citronmelisse over
med ¾ dl vodka.
Lad det stå og
trække i 2 timer.
Rør 1 liter æblesaft
med saft af 1 citron samt 1 kg melis.
Bring det i kog og
kom vodkaen i. Foretag geléprøven.
Hæld geléen op i
glas; læg et par melisseblade i.
Til
toppen
Rønnebærgelé med æbler
# Ingredienser:
500 g modne rønnebær
(der har fået frost)
500 g sure, umodne
æbler
4 dl vand
9 dl (750 g) melis
pr. liter saft
1 tsk
konserveringsvæske
* Tilberedning:
- Rønnebærrene
behøver ikke at ribbes.
Skyl dem og læg dem
i en syltegryde sammen med vandet og de skyllede æbler,
der er skåret i kvarte med skræl og kernehus.
Bring det i kog og lad det simre under låg, til det safter. - Hæld mosen til
afdrypning i en skoldet saftpose natten
over.
- Mål saften og
hæld den i den rengjorte gryde.
Bring den i kog og
rør sukkeret i.
Rør til det smelter. - Kog geléen 10-15
min. Foretag geléprøven.
Kog geléen
yderligere 2-3 min og fjern skummet.
Rør konserveringsvæsken
i. - Hæld geléen op i
glas, der dog først bindes til næste dag.
Til
toppen
Vindruegelé
# Ingredienser:
¾ kg blå eller
grønne druer
1 dl vand
3 spsk citronsaft
geléringsmiddel (fx Dr. Oetker eller Tørsleffs Rød Melatin)
8 dl (675 g) melis
* Tilberedning:
- Druerne skylles.
Stilkene fjernes og frugten knuses med en kop.
- Læg frugten i
syltegryden, tilsæt vand og lad det koge 10 min.
- Hæld mosen i en skoldet
gelépose og lad saften dryppe af.
- Næste dag vrides
saften ud af posen og måles.
Der skal være 4½ dl.
Tilsæt citronsaft. - Saft og geléringsmiddel
bringes i kog.
Fjern gryden fra
varmen og rør sukkeret i.
Bring atter saften i
kog, 1 minut.
Foretag geléprøven.
Skum. - Hæld geléen i
varme glas, der først bindes til næste dag.
Til
toppen
Rosenbladsgelé
# Ingredienser:
1 liter
sammenpressede rosenblade
1 liter vand
2 tsk citronsyre
geléringsmiddel (fx Dr. Oetker eller Tørsleffs Rød Melatin)
6 dl (500 g) melis
* Tilberedning:
- Brug endelig
usprøjtede rosenblade.
Røde roser giver en
pragtfuld rød gelé.
Gule og orange blade
giver en orangefarvet gelé.
Skyl bladene i koldt vand. - Læg rosenbladene
i en syltegryde, tilsæt vand og citronsyre og bring det langsomt i kog. Lad det simre i 15 min.
- Hæld grydens
indhold op i en skoldet gelépose og lad saften dryppe af.
- Mål den, der skal
være 7½ dl (spæd evt. med vand).
Hæld den tilbage i
den rengjorte gryde og bring den i kog.
Tilsæt geléringsmiddel
og lad saften koge et par minutter. - Tilsæt sukkeret
og lad det smelte.
Bring saften i kog,
lad den koge 1 minut. Foretag geléprøven. - Skum og hæld geléen
op i glas, der først bindes til næste dag.
Til
toppen
Paradisæblegelé
# Ingredienser:
1 kg paradisæbler
vand
1 kg melis pr. liter
saft
* Tilberedning:
- Skyl æblerne og
halver dem. Lad blomst og stilk sidde.
Kom æblerne i en
syltegryde med så meget vand, at det står halvt op om æblerne. - Bring frugten
langsomt i kog og lad den koge under låg i 20 min.
- Hæld æblemosen i
en skoldet saftpose og lad saften dryppe natten over.
- Mål saften, hæld
den tilbage i gryden og bring den i kog.
- Tag gryden fra
varmen og rør sukkeret i.
Lad geléen koge i 15
min. Foretag geléprøven. - Skum og hæld geléen
på rene glas, der bindes til næste dag.
Til
toppen
Ribsgelé
# Ingredienser:
1 kg ribs
2 dl vand
1 kg melis pr. liter
saft
* Tilberedning:
- Ribsene skal ikke
ribbes, blot skylles.
Kog dem i
syltegryden med vand, til bærrene brister.
Tag gryden fra
varmen og lad ribsene trække et kvarter. - Hæld frugtmosen
op i en skoldet gelépose og lad saften dryppe af, evt. natten over.
- Mål saften og
hæld den tilbage i gryden. Bring den i kog.
Tilsæt sukker og kog
geléen ved svag varme i 10 min.
Foretag geléprøven.
Skum så. - Hæld geléen på
rene glas, der bindes til næste dag.
Tips Med meget pektinrige
frugter og bær er det vigtigt, at de får lov til at dryppe helt af.
Det sidste af saften
indeholder store mængder pektin. Lad saftposen stå natten over.
Den må derimod
aldrig vrides, så bliver saften uklar. Til
toppen
Se alle de bedste opskrifter med Gelé
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter,
- prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode smagsoplevelser
med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.