Der er uenighed blandt de lærde om, hvorvidt teen stammer fra Indien eller Kina. Men et ligger fast: teen er bladskud af tetræet, Thea sinensis, (sinensis = kinesisk). Det er bladene fra de unge topskud, der
bruges, og de endnu uudfoldede giver den fineste te, allerfinest hvis tetræet,
der i øvrigt holdes beskåret som busk af nemhedshensyn, vokser højt oppe på en
skråning eller bjergside. Så står der »highgrown« på pakken. Te, der gror lavt
i dalene i varme og fugt, vokser så hurtigt, at den ikke når at udvikle
tilstrækkelig aroma.
Vi importerer mest fra Sri Lanka (Ceylon), resten er indisk
og kinesisk, blandinger heraf og anden te. Ceylonteen er den mørkeste og
kraftigste. Den fås i tre forskellige bladstørrelser, fin, mellemfin og
storbladet, og det er vigtigt at overholde trækketiden på 3-5 min. (længst for
storbladet), ellers trækker teen bitter.
Indisk te kommer hovedsagelig fra Assam i Nordindien, mens
Nilgiri og Travancore er sydindisk og dermed tættere på Ceylon, noget der giver
en vis lighed. Darjeeling er også nordindisk, nærmere bestemt fra Himalaya. Det
er en lys, aromatisk te, der så at sige ikke kan blive bitter.
Kinesisk te sælges i beskedne mængder, navnlig den
almindelige sorte. Hertil kommer kinesiske specialteer, der også har et
publikum: grøn te som Chun Mee, Haysan og Gunpowder. Den grønne farve hidrører
fra en dampning af bladene, kort efter at de er høstet. Først herefter tørres
de. Endelig er der en røget te, Lapsan Souchong, der smager let af tjære, og
derfor bør bruges varsomt, blot som accent sammen med mere almindelige teer.
Parfumeret te, fx citronte, jasminte og rosente, har også
vundet indpas. Passionerede tedrikkere lægger ikke større vægt på aromatiserede
teer, men udsøger den rene, ægte te, evt i individuel blanding.
Sundheds teer som fx pebermyntete, hybente og solbærte er
ikke te, det er tørrede blade af de pågældende planter.
Der findes stadig teer, der er forsynet med forkortelser i
forbindelse med bladstørrelsen, så det skal med, at OP = orange pekoe, handler
om bladstørrelser og ikke om appelsinsmag. Nu fremgår bladstørrelsen for det
allermeste af emballagen - og på dansk.
Te indeholder tein, et stimulerende stof, der er direkte
sammenligneligt med koffein, som vi kender fra kaffe, og som også forekommer i
colanødden. Teinen er mest virksom i en frisklavet kop te, det vil sige en te,
der ikke har trukket for længe, og som drikkes straks efter at den er lavet.
Se en spændende opskrift med Te
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode
smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------