Rødbede er en skøn rodfrugt som kan syltes, bages, dampes, steges og bruges i bagværk - få viden og spændende opskrifter med rødbeder her.
Rødbede er en grønsag i bede-slægten, der er karakteristisk
med sin knold med fast og kraftigt mørkerødt kød. Den er i nær familie med
sukkerroe og bladbede og regnes botanisk for en varietet af Bede.
Rødbede. Engelsk: Beetroot, Red beet. Latin: Beta vulgaris
conditiva
Sæson:
Dansk: august-april. Import: september-maj
Holdbarhed: 1-2 mdr. ved 2-6 °C
Anvendelse: Skylles. Koges og skindet fjernes. Eller
skrælles og tilberedes som ønsket.
Svind: ca 20%. Anvendes bl.a. rå i salater, syltet eller som ovnbagt tilbehør
til kød.
Frysning: Ja, koges inden de skrælles, skæres i skiver,
fryses og tøs op evt. i eddikelage. Kan blive bløde.
I mere end 3000 år har man kendt til dyrkning af beder, men
i starten var det kun blade og stængler der blev anvendt.
Rødbede er en opsvulmet pælerod, der er rund eller aflang.
Den røde farve kommer fra et rødt pigment som hedder betacyanin. Rødbedeceller
er meget ustabile og vil afgive meget farve når de bliver ødelagt. Brug
handsker og forklæde når de skal skrælles og skæres ud.
For at bevare den røde farve kan man koge rødbederne hele og
med skræl. Herefter kan skindet fjernes.
Cellerne er mere stabile i en syreholdig væske og er bl.a. en vigtig grund til
at vi sylter rødbeder.
Rødbeder findes i flere flotte varianter, som er yderst
dekorative på middagsbordet.
Opskrifter med Rødbede
Tilbage til Råvarer.