Bagværk Hjemmebag. Arbejdstid: 45 min. Skal hvile, dej: 1-1½ time. Hævetid: 20 min. Bagetid: ca 15 min. Svær at lave. Mellem pris. Fryse-egnet. Antal: ca 20 stk., afhængigt af wienerbrødstypen
# Ingredienser
til Wienerbrød
Wienerbrødsdej:
25 g gær
1½ dl mælk
1 æg
325 g hvedemel (5½ dl)
1½ spsk sukker
¼ tsk salt
300 g smør til indrulning:
*
Sådan laves Wienerbrød
1. Opløs gæren i lidt af den kolde mælk.
Tilsæt resten af mælken og det sammenpiskede æg.
Bland mel, sukker og salt og kom det lidt efter lidt i
gærvæsken.
Ælt dejen smidig og glat og lad den hvile koldt et kvarter.
2. Rul dejen til en aflang firkant, ca 40x60 cm, på et melet
bord.
Skær det kolde smør i tynde skiver med en skarp kniv eller
en ostehøvl og dæk halvdelen af dejen hermed.
Fold den anden halvdel over og tryk godt til langs kanterne.
3. Rul igen dejen forsigtigt ud til en aflang firkant og læg
den sammen i tre lag.
Lad atter dejen hvile koldt et kvarter og gentag denne
proces 3-4 gange.
Lad dejen hvile koldt mellem hver udrulning, så smørret ikke
smelter og løber ud.
4. Rul dejen ud og form den efter ønske til en eller flere
forskellige typer wienerbrød.
Spandauere:
1 portion wienerbrødsdej
Creme:
1 æg
25 g sukker
2½ tsk maizenamel·
2½ dl mælk
½ stang vanilje
æg, sammenpisket til pensling
Glasur: 100 g flormelis (2 dl) og ca 2 spsk vand
*
1. Pisk ægget sammen med sukkeret og maizenamelet i en
emaljeret eller rustfri
gryde. Aluminium kan misfarve retter med æg og mælk.
2. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Gem dem.
Pisk den kolde mælk i æggesnapsen og tilsæt vaniljebælgen.
3. Bring cremen langsomt i kog under piskning.
Lad den koge, til den tykner. Rør vaniljekornene i.
4. Tag gryden fra varmen. Fjern vaniljebælgen og lad cremen
afkøle.
Rør jævnligt i den, så den ikke trækker skind.
5. Rul dejen ud til en aflang firkant, ca 40x60 cm, på et
melet bord.
Del dejen i kvadrater på ca 10x10 cm.
Sæt ovnen på 225 °C.
6. Kom ca 2 tsk creme midt på hvert dejstykke og fold
dejhjørnerne ind mod midten.
Lad spandauerne hæve 20 min. på en letmelet bageplade eller
på en plade beklædt med bagepapir.
7. Pensl spandauerne med sammenpisket æg og bag dem ca 15 min.
Lad dem afkøle utildækket på en bagerist.
8. Rør flormelis med koldt vand og glasér de afkølede
spandauere.
Kamme:
1 portion wienerbrødsdej
Fyld:
100 g smør
100 g sukker (ca 1¼ dl)
æg, sammenpisket til pensling
Drys: hakkede mandler og tesukker
*
1. Rør smør og sukker hvidt og skummende.
2. Rul dejen ud til en aflang firkant, ca 40x60 cm, på et
melet bord.
Del dejen i kvadrater på ca 10x10 cm.
3. Smør fyldet på langs midterlinien af hvert dejstykke, men
ikke helt ud til kanten.
Fold dejstykkerne sammen over midterlinien og pres dem let
sammen.
Skær 4-5 snit i hvert stykke i langsiden og bøj kammen let,
så »tænderne« spredes.
Sæt ovnen på 225 °C.
4. Læg kammene på en bageplade eller på en plade beklædt med
bagepapir og lad dem hæve 20 min.
5. Pensl kammene med sammenpisket æg, drys med hakkede
mandler og tesukker og bag dem ca 15 min.
Lad dem afkøle utildækket på en bagerist.
Wienerbrødsstang:
1 portion wienerbrødsdej
1 portion creme (se under spandauere)
æg, sammenpisket til pensling
Drys: hakkede mandler og tesukker
*
1. Tilbered cremen. Se Spandauere punkt A-4.
2. Del dejen i to dele og udrul hvert stykke til en aflang
firkant, ca 15x40 cm, på et melet bord.
3. Læg dejstykkerne på en letmelet bageplade eller på en
bageplade beklædt med bagepapir.
Fordel cremen i en stribe midt på dejen, dog ikke helt ud
til enderne.
Sæt ovnen på 225 °C.
4. Fold langsiderne af dejen ind mod midten og tryk
dejenderne godt sammen.
Lad wienerbrødsstængerne hæve 20 min.
5. Pensl med sammenpisket æg, drys med hakkede mandler og
tesukker og bag wienerbrødsstængerne ca 20 min.
Wienerbrødshorn:
1 portion wienerbrødsdej
Fyld:
50 g mandler
50 g flormelis (1 dl)
æg, sammenpisket til pensling
Drys: hakkede mandler
*
1. Skold og smut mandlerne og hak dem meget fint eller mal
dem gennem mandelkværnen. Bland dem med flormelis.
2. Del dejen i 3 portioner og udrul hvert stykke til en
aflang firkant, ca 15x65 cm, på et melet bord.
3. Del hvert dej stykke i 7-8 trekanter.
Fordel fyldet på den brede ende af dej trekanterne og rul
dem sammen om fyldet fra den brede del mod spidsen.
Sæt ovnen på 225 °C.
4. Læg dem på en bageplade eller på en bageplade beklædt med
bagepapir, med sammenføjningen nedad.
Lad dem hæve 20 min.
5. Pensl wienerbrødshornene med sammenpisket æg, drys med
hakkede mandler og tesukker og bag hornene ca 15 min.
Lad dem afkøle utildækket på en bagerist.
Tips: Se også Borgmesterstang, Kanelsnegle, Croissanter, Chokoladeboller og Smørkage for andre
variationer af wienerbrød.
Kan fryses. Holdbarhed: 3-4 måneder.
Se alle de bedste opskrifter med Wienerbrød
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode
smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
-----------
ooo OÔO ooo -----------