Bagværk Hjemmebag. Arbejdstid: 40 minutter Skal hvile: 30 minutter. Skal efterhæve: 15 minutter Bagetid: ca. 20 minutter. Svær at lave. Høj pris. Fryse-egnet.
# Ingredienser til Borgmesterstang:
Dej:
500 g hvedemel (ca. 8½ dl)
25 g smør
1 spsk sukker
1 tsk kardemomme
½ tsk salt
2½ dl mælk
50 g gær
1 æg
Til indrulning: 400 g smør
Fyld:
125 g mandler (2,5 dl)
100 g flormelis (ca. 2 dl)
1 æggehvide
Pensling: 1 æggeblomme
Pynt: 10-12 mandler
* Sådan laves Borgmesterstang:
1. Brug kolde ingredienser, det er vigtigt, at de har samme,
svale temperatur.
Bland hvedemel, sukker, kardemomme og salt, og smuldr de 25
g smør heri.
2. Opløs gæren i den kolde mælk, pisk ægget ud i gærmælken
og ælt den sammen med melblandingen.
Arbejd dejen hurtigt sammen og rul den straks ud til en ½ cm
tyk, aflang firkant.
3. Skær indrulningssmørret i tynde skiver og fordel det over
⅔ af dejpladen, dog ikke
helt ud til kanten.
4. Fold først den blanke tredjedel ind over den smørdækkede
plade, og fold herefter den sidste tredjedel ind over.
Det giver 3 lag dej med smør mellem hvert lag.
5. Tryk dejen let til, bank den let ned over smørret og rul
den atter ud til en aflang firkant.
Drys med lidt hvedemel ind imellem, det letter arbejdet.
Men børst hele tiden overflødigt hvedemel væk.
Fold dejen i 3 lag igen.
6. Drej dejen en kvart omgang og rul den atter til en aflang
firkant.
Gentag dreje-folde- og udrulningsprocessen 3 og gerne 5
gange.
Bliver dejen for varm (blød) eller smørret begynder at krybe
ud, må den et kvarter i køleskab.
Det kan være nødvendigt mellem hver udrulning, det afhænger
af temperaturen i køkkenet og den tid, man er om det.
7. Lad dejen hvile 30 minutter i køleskab efter sidste
udrulning.
Fyld:
8. Tilbered imens fyldet. Skold og smut alle mandlerne.
Mal de 125 g.
Bland de malede mandler med flormelis og rør æggehviden i.
9. Rul dejen til en ca. ½ cm tyk, aflang firkant, 24x36 cm.
Skær den i 3, 7-8 cm brede, strimler.
10. Fordel fyldet ned langs midten af dejstrimlerne og luk
sammen om fyldet.
Anbring de 3 fyldte dej strimler på en letmelet bageplade,
se til, at sammenføjningen vender nedad.
11. Flet forsigtigt de fyldte dej»pølser« sammen til en
stang ved skiftevis at lægge højre og venstre strimmel ind over midterstrimlen.
Buk enderne op om, så fyldet bliver hvor det er.
Lad borgmesterstangen efterhæve svalt i 15 minutter.
Sæt ovnen på 225 °C.
12. Pensl med æggeblomme og drys med de resterende mandler,
hakket eller flaget.
Bag på midterrillen i cirka 20 minutter.
Så skal stangen være hævet og gyldenbrun.
Lad den afkøle utildækket, eventuelt på en rist.
Tips: Færdig marcipan kan erstatte den her
fremstillede. Beregn ca. 150 g.
Kan fryses; holdbarhed: 3 måneder. Fed dej harskner
hurtigere end mager.
Se flere opskrifter
med Bagværk
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner,
Min kogebog, Grill, Tøm køleskab,
Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at
lykkes i køkkenet.
-----------
ooo OÔO ooo -----------