Kært barn har mange navne. Ruskomsnusk eller amagergryde
hedder retten på Sjælland. I Sønderjylland kaldes den snysk, men også
betegnelserne mælkevælling og søbeærter bruges til denne gamle ret med masser
af friske ærter.
Arbejdstid: 30 min. Kogetid: ca. 20 min. Ikke fryse-egnet. 4
personer. Er I kun to , så halver opskriften
# Ingredienser til Ruskomsnusk:
200 g magert røget flæsk eller skinke (i små terninger)
25 g smør
1 løg (grofthakket)
3 gulerødder (små terninger)
5 kartofler (små terninger)
250 g grønne bønner (evt. frosne)
½ liter vand eller suppe
¼ liter sødmælk
300 g bælgede grønne ærter (evt. frosne)
smørbolle af 50 g smør og 3 spsk hvedemel
1 stort bdt persille (hakket)
salt og peber
Tilbehør: rugbrød sennep
*
Sådan laver du Ruskomsnusk:
Svits flæske- eller skinketerninger kort i smørret.
Tilsæt løg og gulerødder og rør om.
Bland kartoffelterninger og bønner i og tilsæt vand eller
suppe.
Krydr med salt og peber.
Lad retten koge i 10 min.
Hæld mælken ved og bland ærterne i.
Bring til kogepunktet og jævn retten med en smørbolle; det
vil sige smør og mel rørt sammen og pisket i.
Smag til med salt og peber og server med rigeligt hakket
persille, sennep og rugbrød.
TIPS: Du kan tilberede retten helt uden skinke eller flæsk og
i stedet servere grønsagsblandingen som tilbehør.
INFO: ruskomsnusk - gl. ret bestående af rodfrugter oftest
gulerødder, måske roer og som en nyere foreteelse kartofler i små stykker og
ærter serveret i en mælkestuvning med røget flæsk el. røget skinke. Den kendes
som egnsret fra Slesvig, det sydlige Jylland og øerne under forskellige
betegnelser som snysk og mælkeærter.
Snysk er en typisk sønderjysk sommerret, der laves på friske
grønsager. Gryderetten stammer fra Als, Sundeved og Angel (landskaber omkring Flensborg
Fjord). Snysken varierer lidt fra øst til vest, og alene på Als findes retten i
adskillige versioner. Der findes både en sønderjysk udgave (tyk snysk) og en
alsisk udgave (tynd snysk).
I det øvrige land kaldes retten ruskomsnusk eller rusknismusk.
I Tyskland hedder retten schnüüsch. Retten består blandt andet af grønne og
tykke bønner, ærter, gulerødder, kålrabi, kartofler og mælk.
Desuden bruges persille og undertiden sar. Snysk serveres
sammen med paneret flæsk, røget skinke, marineret sild eller stegt ål.
Kilde: Hjemmets bedste MAD