Kålroen også kaldet kålrabi (Brassica napus var.
napobrassica) kan være gul, grøn eller grønviolet udvendig afhængig af sort,
men har hvidt eller gult kød indvendigt.
Den kan blive meget stor, men de små til middelstore har den
bedste kvalitet.
Kålroen hører til de moderat energiholdige grønsager. Den
har et betydeligt højt indhold af C-vitamin, og den har derfor fået tilnavnet
”nordens citron”.
(Foto: Til venstre ses svedjerova, til højre målselvnepe.)
Knudekål kaldes ofte også for glaskål, Brassica oleracea
var. gongylodes.
Den er helt speciel, da det er den opsvulmede stængel, der
spises. Der findes både hvide og violette sorter, som dog alle er hvidlige inde
i knuden. Der er meget forskel på størrelsen af de forskellige sorter.
Knudekålen skal høstes 5–8 cm store og har da et saftigt og sprødt indre med en
fin kålsmag. De kan dog bruges selv meget store i fx supper, hvis de skrælles
godt.
Knudekål har en rigtig god holdbarhed og bevarer den sprøde
kvalitet godt.
Konklusion:
Glaskål (knudekål)og kålrabi (kålroe) er ikke det sammen,
det smager heller ikke ens. – det de har til fælles er at de alle er i
kålfamilien (korsblomstfamilien) og bare at de smager super godt og ser sjove ud.
Så er de enorm billige og mætter meget mere end en kartofler