Her finder du en let opskrift på lækre krydrede frikadeller.
Gå på opdagelse og find inspiration i vores mange opskrifter, tips og idéer.
Til 4 personer. Tilberedningstid:
ca 1½ time. Ikke fryseegnede
# Ingredienser
750 g hakket kalvekød
og flæskekød halvt af hver
1 stort løg
2 æg
8 g salt og peber
fra kværn
¼ tsk reven
muskatnød
1 dl (ca 40 g) rasp
1½ dl piskefløde
1 spsk hakket
persille
1 spsk klippet
purløg eller hakket karse
1 spsk citrontimian
eller citronmelisse
1 spsk hakket kørvel eller estragon
100 g smør
* Tilberedning
1. Kom det hakkede
kød ned i en stor skål.
Drys med salt og
peber samt reven muskatnød.
Rør det sammen og
lad det hvile i 30 min.
2. Pil løget og riv
det fint eller groft efter ønske.
Tilsæt æg, rasp og
fløde og rør farsen.
Når farsen har den
rette konsistens, tilsættes de hakkede, friske krydderurter.
Andre krydderurter
kan bruges i stedet for de nævnte.
3. Form farsen til
frikadeller, der steges i brunet smør på en stor pande.
Brun dem først over
rask varme, skru ned og steg dem ca 5 min på hver side.
Tips:
Brug IKKE olie i stedet for smør eller brug for lidt smør. Der skal virkelig kommes
noget smør på panden – op mod en halv pakke. Der skal være så meget smør, at
det syder op ad siderne på frikadellerne når de steges.
Overfyld IKKE panden med frikadeller. Det betyder nemlig, at smørret ikke kan
syde og stege ordentlig omkring frikadellerne, som i stedet bliver kogte!
Din saltning må IKKE være upræcis. Der skal 5 g salt pr. 500 g fars – ikke mere
og ikke mindre!
Rør IKKE farsen for voldsomt sammen så den bliver for klæg. Du skal røre den af
to omgange. Første gang er når du salter, næsten gang er når resten røres i.
Lad farsen hvile længe nok. Mindst 1 time på køl, så er du sikker.
INFO: Frikadeller er en type stegte kødboller, og er en
meget populær ret i Danmark som i mange andre europæiske lande. Ordet er en
fortyskning af det italienske frittatella, der er stegt eller ristet kød. Ordet
er beslægtet med 'frikandeau' og 'frikassé'.
Frikadellen har mange danske navne: deller, dunser, frække
deller, frækkedelle, frikdeller, kødboller - og vi ved vel alle hvad en frikadelle
er.