Direkte oversat fra fransk betyder foie gras bare fed lever. Men i kulinarisk forstand bruges foie
gras om leveren fra specialopdrættede gæs og ænder, der udvikler en usandsynlig
stor lever. En gåselever kan nærme sig et par kilo.
De mest berømte
gåselevere i Frankrig kommer fra Strasbourg (Alsace), fra Perigord, Landes,
Toulouse og Gers. Men andre lande har også tradition for fin gåselever,
specielt landene omkring Donaufloden, Østrig, Ungarn og Czekoslovakiet og nu
også Israel. I Danmark kan gåse- og andelever købes frisk, men bør bestilles.
Eller som hel- eller halvkonserves. Og konserveret som postej med eller uden
trøffel.
Emballagen skal
angive det nøjagtige indhold, ellers skal man vælge et andet mærke. Der er stor
forskel på gåseleverpostejerne, men et godt produkt deklarerer indholdet på
emballagen. Prisen er derefter: jo mere lever, jo dyrere.
En fin, frisk
gåselever er rosa-flødegul, men farven varierer lidt, alt efter fra hvilket
område leveren kommer. Den kan være lidt mere rosa eller lidt mere flødegul.
Vigtigt er det, at den er fast, ellers opløses den delvis i tilberedningen.
Frisk gåselever er sart mad, og det betyder, at den skal koge/ bage igennem, og
længe nok til, at indertemperaturen overstiger 75 °C, ellers kan den give
gener. Ren gåselever kan fås på glas eller dåse som hel- eller halvkonserves.
Den er lige til at bruge. Opbevar den altid koldt.
Som den kostbare
delikatesse gåse- eller andelever er, serveres den mest som hors d'oeuvre eller
som Canapé, eller som forret i (hvidvins)gelé o.lign. Vær opmærksom på, at der
står Foie gras d'Oie (gåselever) eller Foie gras de Canard (andelever) på
emballagen. Man kan komme ud for en iøjnefaldende foie gras, der ved nærlæsning
viser sig at være lever fra et andet dyr.
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner,
Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi
hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO
ooo -----------