En kok har taget en faguddannelse og arbejder med
madlavning; professionelt på restaurant, i kantiner og andre storkøkkener.
Kokkeuddannelsen er en af uddannelserne inden for nærings- og nydelsesmiddel- branchen.
Udtrykket anvendes også om dem, der laver mad som hobby.
Navnehistorie
"Chef" (fra latin caput) er en forkortelse af chef
de cuisine, den franske betegnelse for en køkkenchef. Titlen kok i det
kulinariske erhverv stammer fra la haute cuisine i det 19. århundrede. Det
engelske "chief" anvendes om professionelle kokke, uanset rang. Cook
er kokkepige.
Uniform
Kokkehue, halsklud, dobbeltradet jakke, forklæde, ternede bukser
og sikkerhedssko eller træsko.
En kokkehue (toque) er høj for at lade luften cirkulere og
lede varme væk. En kalot er et alternativt til kokkehuen.
Halskluden blev brugt til at tørre sveden af ansigtet. Pga.
hygiejne bruges det ikke mere, og den er nu til pynt.
Jakken er som regel hvid. Den farve afviser varme. De to lag
stof på brystet forhindrer forbrændinger og skoldninger. De to lag skjuler også
pletter på jakken, når den rene side knappes hen over den plettede.
Forklædet når til under knæet, og det forebygger også af
forbrændinger.
Sko og træsko er slidstærke med fast overlæder for at
forhindre skader fra faldende genstande som gryder og knive.
Smykker er forbudt.