Logo

Sort sennep - info fra Kogebog.dk

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Sort sennep - info fra Kogebog.dk 

 
Rhamphospermum nigrum, sort sennep, er en etårig plante, der dyrkes for sine mørkebrune til sorte frø, som almindeligvis bruges som krydderi. Det er hjemmehørende i køligere områder i Nordafrika, tempererede områder i Europa og dele af Asien. Trods det danske navn tilhører planten ikke slægten sennep men kålslægten.

 
For mere end 2000 år siden blev planten brugt som krydderi; det blev nævnt af den romerske forfatter Columella i det 1. århundrede e.Kr. Plantebladene blev også syltet i eddike. I det 13. århundredes Frankrig blev frøene malet og blandet med ugæret druesaft (most) for at skabe "moût-glødende" ("brændende most"). Dette blev senere til "moutarde", eller sennep på engelsk.

 
Et krydderi er generelt lavet af formalede frø af planten, med frøkapperne fjernet. Det lille frø på 1 mm er hårdt og varierer i farve fra mørkebrunt til sort. De er smagsfulde, selvom de næsten ikke har nogen aroma. Frøene er almindeligt anvendt i det indiske køkken, for eksempel i karry, hvor det er kendt som rai. Frøene bliver normalt smidt i varm olie eller ghee, hvorefter de popper og frigiver en karakteristisk nøddesmag. Frøene har en betydelig mængde fedtolie, primært oliesyre. Denne olie bruges ofte som madolie i Indien, hvor den kaldes "sarson ka tel".

 
De unge blade, knopper og blomster er spiselige. Sort sennep menes at være frøet nævnt af Jesus i lignelsen om sennepsfrøet.
Siden 1950'erne er sort sennep blevet mindre populært sammenlignet med brun sennep, fordi nogle sorter af brun sennep har frø der kan høstes mekanisk på en mere effektiv måde.

 
Se opskrift med sort sennep: Kommen-sennepskager

 
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill,
Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at få succes i køkkenet.

----------- ooo OÔO ooo -----------

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 660 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?
Effektiv reklame - klik her