Logo

Majs

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Majs 

 
Majs, Zea mayo, convar. saccharata, også kaldet sukkermajs, kommer oprindelig fra Centralamerika, hvor den var hovednæringsmidlet for inkaer, azteker og mayaer, heraf antagelig navnet. Det er en 2- høj græsart, der danner hanblomster i toppen og hunblomster i bladskederne, og hunblomsterstandene er det, vi kender som majskolber. De gule korn sidder tæt på kolben, svøbt i silke lignende tråde og grønne, lancetformede blade. Begge dele skal fjernes før tilberedning.

 
Den plukkede majs er en sart grønsag. Kornene rynker og tørrer hurtigt. Se efter, at kornene er: elfenbensgyldne og saftspændte. Er kornene hvidligt grønne, er de umodne og uden smag, og er de for gule, er majssaften stivnet, majsskallen sej og smagen kedelig. Svøbet fjernes senest muligt før tilberedning, og majs kan gnaves direkte fra kolben, kogt eller grillet.
Eller kornene kan skæres/pilles fra og bruges i salater, i sammenkogte retter og som selvstændig grønsag. Majs må ikke koge for længe. 3-5 min. (efter størrelse) i spilkogende vand er nok, og den skal fortæres omgående, gerne med smør til.

 
Majs er stadig mest udbredt i USA, hvor den også danner basis for en række morgenmads-produkter, fx cornflakes. Og popcorn. Men den vokser over alt, hvor der er varmt nok, og dyrkes også i beskedent omfang herhjemme. Vi importerer en del, blandt andet fra Israel, Holland og Spanien.

 
Den tørrede majs fås groftmalet og fintmalet som majsmel, som ikke må forveksles med Maizenamel.
Ud over i amerikansk og specielt sydamerikansk mad er majs også stammen i den italienske »nationalret« polenta. Endvidere presses majs til majsolie, en neutralt smagende olie, der dels bruges i margarineindustrien, men også i køkkenet i almindelighed, mest til stegning og marinader.
Majs kan fryses, både som kolbe og som løse korn. Den skal i begge tilfælde blancheres, det vil sige få min. i kogende vand, før den pakkes i fryseemballage. Holdbarhed op til 12 måneder.

 

Se de bedste opskrifter med Majs

 
Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.

 
----------- ooo OÔO ooo -----------

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 4.571 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
kogebog
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her