Logo

Stenbider - info

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Stenbider - info


Spis stenbider stegt, grillet, kogt, pocheret eller røget. Rognen fra stenbideren kan du spise fersk, saltet og røget. Rognen har en svag lyserød til lilla farve.

 
Stenbidere er små ulkefisk af stenbiderfamilien Cyclopteridae. De findes i Ishavet, Atlanterhavet og i den nordlige del af Stillehavet. Det største antal arter findes i nordlige del af Stillehavet. Den eneste danske art er Cyclopterus lumpus, som derfor blot kaldes stenbider.

 
Stenbider. Engelsk: Lump, Lumpsucker. Latin: Cyclopterus lumpus

 
Sæson: Januar - April/Maj

 
Holdbarhed: Max 48 timer, alt efter fiskens friskhed ved indkøb. Fisk og skaldyr er letfordærvelige madvarer og bør helst opbevares under 2 °C. Da de fleste køleskabe i husholdningen køler ved højere temperatur - oftest 4-5 °C - bør fisken tilberedes samme dag.
Tilberedt fisk kan forlænge holdbarheden med 2-5 dage.

 
Anvendelse: Rognen fra stenbideren er det mest anvendte og populære fra denne fisk. Den fås kun frisk om foråret hvor den er i sæson, men kan fås konserveret hele året (de er dog farvet sorte eller røde). Rognen varierer i farven fra svag lyserød til lilla.
Kødet er løst, fedtholdigt og lidt geléagtigt. Det kan anvendes stegt og kogt, men er mest velegnet røget.


Frysning: 2-3 mdr ved -18 °C. Fisk og skaldyr skal være friske når de fryses ned.
Fiskekød forringes hurtigt i fryseren og bør ikke lagres længere end de anbefalede tider. Magre fisk bliver tørre og fede fisk bliver harske.
Stenbiderrogn kan fryses i op til 3 måneder. Fryses usaltet.

 
Kendetegn: Stenbider er en rund og benet fisk. Den har et tykt skind der er besat med syv rækker af benknuder. Den forreste rygfinne er en tyk kam af benknuder og brystfinnen er en stor sugekop, som hannen bruger når han vogter over æggene. Hunnens farver er blågrønne og hannens er mere rødbrune.
Hunnen kaldes også kvabso og i gydesæsonen udgør rognen 25% af fiskens vægt. Stenbiderrognen (eller dansk kaviar) er en delikatesse om foråret.

 
Levested: Den er udbredt i det nordøstlige Atlanterhav, lige fra USA’s og Canadas østkyst over Grønland til Norge og Finland, og sydpå ned til Spanien og Portugal.
Den lever normalt på stenet bund i 50-150 meters dybde. Man ved dog at der er stenbidere der opholder sig på dybere vand, ned til ca. 2000 meters dybde. Dette ved man fordi, at man har haft fanget en havtaske (som er en udpræget bundfisk) over 2000 meter dybt vand. Og da man åbnede havtasken, fandt man en helt friskfanget stenbider.

 
Føde: Den lever af mindre fisk, gopler og krebsdyr.

 
Størrelse: Der er ikke noget mindste fangstmål på stenbideren, men den kan blive op til 60 cm lang og veje op til 5,5 kg.

 
Kønsmodning: Stenbideren bliver kønsmoden ved tre-fire års alderen. Når temperaturen ved kysterne stiger til 4-5 °C, søger de parvis ind til kysten for at gyde. Her gyder kvabsoen ca. 200.000 æg, som hannen passer indtil de klækkes. Herefter svømmer hannen væk og ungerne bliver ved kysten til de er 6-8 cm lange. Så forsvinder de til ukendte steder indtil de vender tilbage til kysten for at gyde ved tre-fire års alderen.

 
Fiskeart: Bundfisk
Ernæring: Fed fisk (8-35 g fedt pr. 100 g fisk)

 
Opskrifter med Stenbider

 
Opskrifter med Stenbiderrogn


Tilbage til Råvarer.


Stenbider - info

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 6.650 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her