Logo

Høne a la Marengo

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Høne a la Marengo

 
Poule Marengo er fransk ret, der består af høne sautéret i olie med hvidløg og tomat, der serveres sammen med spejlæg og krebs. Høne a la Marengo er lidt mere enkel og let at lave.
Til 4-5 personer. Tilberedningstid: ca 40 min. Kogetid: ca 1 time. Kan fryses, men forringes. 

 

 
# Ingredienser
1 ung høne eller 1 poulard
250 g skalotteløg

2 fed hvidløg
1 dl olie
500 g tomater (evt. fra dåse)
2 dl hønsekødsuppe eller bouillon
salt og peber

2 dl tør hvidvin
125 g champignon
2 spsk smør

 
* Tilberedning
1. Del den istandgjorte høne eller poulard i portionsstykker.
Pil løgene og hak dem groft.
Pil hvidløgsfeddene.

 
2. Lad olien blive varm i en gryde.
Brun fjerkræstykkerne heri på alle sider.

Brun også lever, hjerte og kråse.
Tilsæt de hakkede løg og steg videre til løgene har taget farve.
Kom de delte hvidløg i.

 
3. Kom flåede tomater i gryden sammen med suppe og vin.
Drys med salt og peber.
Lad retten snurre under låg i ca 1 time.

 
4. Skær imens du rensede champignon i skiver.
Rist dem i smørret i en lille gryde.

 
5. Tag du færdige fjerkræstykker op af gryden og hold dem varme.
Gnid saucen gennem en sigte.
Kom saucen i gryden igen og tilsæt champignon.

Smag til med salt og peber og hæld saucen med svampene over kødet.
Serveres med flûtes eller ristet brød.

 
INFO:
Det var Napoleons kok, Dunand, der komponerede denne ret efter slaget ved Marengo, siger historien. Hvis retten skal være helt rigtig, bør den garneres med kogte krebsehaler og oliestegte æg. Kylling kan erstatte både poulard og høne, så er kogetiden kun 40 min.

 
Poule Marengo er fransk ret, der består af høne sautéret i olie med hvidløg og tomat, der serveres sammen med spejlæg og krebs. Retten minder om kylling à la Provençale, men hvor tilføjelsen af æg og krebs, som er traditionel for Høne Marengo, bliver udeladt. Den oprindelige ret blev navngivet for at fejre Slaget ved Marengo under Napoleonskrigene i juni 1800.

 
Historie
Ifølge en populær historie blev retten lavet første gang efter Napoleon besejrede den østrigske hær i Slaget ved Marengo ved Marengo syd for Torino, Italien, da hans kok Dunand indsamlede ingredienser i og omkring byen (fordi forsyningsvognen endnu ikke var nået frem) og fremstillede retten med hvad han kunne finde. Ifølge denne legende nød Napoleon retten så meget, at han fik den serveret efter hvert eneste slag, og da Durand senere havde flere ingredienser til rådighed og byttede krebsene ud med svampe og tilføjede vin til opskriften, nægtede Napoleon at spise det, da han troede at det ville ændre hans krigslykke.
Denne farverige historie er måske en myte; Alan Davidson skriver at tomater ikke var tilgængelige på dette tidspunkt, og den første opskrift, der blev udgivet, ikke har dem med. En mere plausibel forklaring på oprindelsen af retten er at den blev lavet af en kok på en restaurant til at ære Napoleons sejr.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 9.939 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her