Logo

Skaldyr

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Skaldyr 

 
Skaldyr er en betegnelse for spiselige saltvandsdyr der enten ligger i en skal eller har rygskjold, fx østers, muslinger og havsnegle, men herhjemme dækker begrebet også krebsdyr, fx rejer, hummer, krebs og krabber, samt bløddyr, fx blæksprutter. Se i øvrigt under artsnavn. Dansk højsæson for skaldyr ser ud som herunder, men det skal med, at der importeres, og at de fleste skaldyr fås det meste af året.

 
Skaldyr, samlebetegnelse for hvirvelløse dyr, især de spiselige, med udvendige skaller. Skaldyr omfatter først og fremmest snegle og muslinger (som er bløddyr) samt forskellige krebsdyr såsom krabber, hummere og rejer. Betegnelsen er ikke udtryk for slægtskab i zoologisk systematisk forstand.

 
Gastronomisk er skaldyr en fællesbetegnelse for krebsdyr og bløddyr, der lever i fersk- eller saltvand; sommetider medtages desuden landsnegle som fx vinbjergsnegle.

 
De spiselige krebsdyr omfatter rejer, hummer og jomfruhummer samt languster, krabber og krebs (specielt flodkrebs). Fra danske farvande kommer bl.a. fjord- og dybvandsreje samt hummer, jomfruhummer og taskekrabbe, og man begyndte i 1990'erne desuden at producere krebs, som ellers importeredes fra fx Kina i kogt tilstand for at forhindre ulovlig udsætning. Kun languster landes ikke i Danmark. Der importeres desuden fx hummere fra Canada og kinarejer, kæmperejer samt tigerrejer fra bl.a. SØ-Asien. Krebsdyr koges oftest i saltet vand og spises naturel eller med en sauce, men de kan også serveres grillet, sauteret eller stuvet.

 
De spiselige bløddyr omfatter østers, andre muslinger, havsnegle og blæksprutter. Østers og havsnegle spises ofte rå, mens muslinger i øvrigt oftest dampes i vin og spises naturel eller i fx suppe. Den vigtigste musling herhjemme er blåmuslingen, af hvilken der fiskes ca. 90.000 t årlig, hvoraf 20.000 t eksporteres (1998); hjertemuslinger og kammuslinger, hvoraf en del importeres, ses også på det danske marked. Blæksprutter fanges også i danske farvande, men de fleste eksporteres. Man skelner mellem ottearmede og tiarmede; de tiarmede friteres, når de er små; større eksemplarer kan braiseres, evt. med fyld. Ottearmede mørnes ved langvarig kogning og stegning, evt. efter kraftig bankning af muskulaturen. Havsnegle er næsten ukendte på det danske marked, men i andre lande spises fx søøre og konk. Søpindsvin er en almindelig spise i Middelhavslandene.


Skaldyr 
Skaldyr omtales ofte som menneskehedens ældste delikatesse, og i Danmark vidner fund af skaldynger fra både ældre og yngre stenalder om, at man allerede dengang spiste især østers, men også hjertemuslinger, blåmuslinger og forskellige snegle.

 
Fjordrejer og hesterejer: maj-november
Nordserejer: hele året
Hummer: maj-november
Jomfruhummer: maj-november
Krebs: juli-august
Krabber: maj-september/oktober
Languster: landes ikke i danske havne
Muslinger: oktober-marts (fås dog det meste af året)
Hjertemuslinger: forår og efterår, ikke i alm. handel
Østers: september-april (hovedsagelig import en stor del af året)
Nordsøblæksprutter: juli-oktober
Søpindsvin: ikke i alm. handel

 

Se de bedste opskrifter med Skaldyr

 
Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.

 
----------- ooo OÔO ooo -----------

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 7.352 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her