Logo

Kylling

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kylling 

 
Langt de fleste kyllinger, der kan købes herhjemme, er industriopdrættede. Det vil sige kyllinger avlet på samme, egnede race, og kyllinger, der får ensartet foder under ensartede vilkår. Det giver et ensartet produkt på godt og ondt.

 
Fordelen er, at kyllingerne er overvejende sunde, at de ingen bismag har, og at det er mager, proteinrig mad til fornuftige penge.

 
Men smagen har lidt. Mest, hvor det drejer sig om frosne kyllinger. Kyllinger, der skal fryses, gennemgår et par skrappe processer før selve frysningen, der i sig selv er forringende.

 
En god kylling er, set med producent-øjne, en kylling, der vokser sig tilstrækkelig stor på de 42-44 dage, der er til den. Her starter den nye fjersætning, og det giver problemer i plukkemaskinen. Hertil kommer, at hver eneste foderdag fordyrer projektet. Inden for denne tidsramme opnår de fleste kyllinger en vægt på 1¼-1½ kilo. Med et slagtespild på omkring 15% giver det kyllinger på 900-1200 gram i butikken.

 
En friskslagtet kylling, og den er altid at foretrække, fordi den kun er kølet, er udtaget. Den må ikke sælges med indmad af hygiejniske grunde.

 
En frossen kylling har indmaden i en plasticpose i bughulen. Indmaden skal fjernes, så snart kyllingen er tilstrækkelig optøet. Kyllingen må aldrig lægges i gryden med posen i. Indmaden sælges ofte frosset, separat, fx som kyllingelever, kyllingekråser, kyllingehjerter eller en blanding heraf.

 
Gammeldags kyllinger er kyllinger, der har lejlighed til at supplere håndfoderet med græs og sten m.m., fordi de løber frit omkring på mark eller i hønsegård. De slagtes ikke før efter fjerskifte og kønsmodning, og det betyder en større kylling med langt bedre smag. Fjerkræavler-organisationerne mener ikke, at der er basis for sådan en kylling, fordi den vil blive mindst dobbelt så dyr.

 
Større fødevarekæder har forsøgt sig med en specialopdrættet kylling (majs). Det giver en gulere og federe kylling, men smagsforskellen er ikke markant nok; der skal mere til afgørende forbedringer end majs i foderet. Men initiativet er godt og er i hvert fald et skridt i den rigtige retning.

 
Kyllinger fås i 3 størrelser herhjemme. Den mindste, babykyllingen eller poussinen, vejer omkring 350 gram, den almindelige kylling holder sig mellem 800 og 1000 gram, mens poularder hertil lands bare er store kyllinger på over 1 kg. Ægte poularder er steriliserede hønniker, der æder sig store og fede p.g.a. den hormonændring, steriliseringen afstedkommer. Det er forbudt at kastrere eller sterilisere fjerkræ i Danmark.

 
Kyllinger kan indeholde en bakterie, campolybakter, der giver feber, tarmbesvær og ledsmerter hos mennesker.
Frysning gør det ikke af med den, det gør varme derimod. Derfor må det anbefales at gennemkoge eller gennemstege kyllinger. Se i øvrigt Fjerkræ.

 
Kylling, partering af


Kylling 
1. Gå kyllingen efter for halsårer, kirtler, fjerposer og fjerrester.
En pincet er velegnet til at fjerne fjerposer med.


Kylling 
2. Brug en tung, skarp kniv.
Læg et snit på lårets inderside og lad kniven følge låret op om rundingen og helt bag om, næsten til ryg hvirvlen, og fortsætte ned om lårets bagside.


Kylling 

3. Vrid lår/overlår-stykket bagud, så leddet tydeligt kommer til syne, og skær låret frit i leddet. Kødstykket kan deles i lår og overlår, hvis det er en større fugl.


Kylling 

4. Skær brystet frit langs brystbenet i siderne og op om »skulderen«, så det øverste vingeled kommer med.


Kylling 

5. Del brystet gennem benet, så der fremkommer et halvt bryst med ben og overvinge.
Fjern kravebenet.


Kylling 

6. Eller skær brystfileten fri så tæt på benet som muligt, men fortsæt op om det øverste skulderled, der skal bevare benet.
Sådan et stykke kaldes en supreme.
Skær eventuelt gumpen fra og hug ryggen over.

 

Se de bedste opskrifter med Kylling

 
Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.

 
----------- ooo OÔO ooo -----------

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (12 stemmer)
Siden er blevet set 3.993 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
kogebog
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her