I
maj måned skyder rabarberne i vejret med deres store parasolagtige blade. De
sprøde og syrlige stilke er lækre i bl.a. tærter, trifli og muffins.
Indholdsfortegnelse:
Rabarber
med krymmeldej
Smørkage
med rabarber
Rabarbermuffins
Rabarbertærte
Rabarbertrifli
- klik på den opskrift du vil se...
Rabarber med krymmeldej
Arbejdstid:
20 min. Bagetid: 25 min. Ikke fryse-egnet. 4-6 personer.
#
Ingredienser til Rabarber med krymmeldej:
500
g rabarber (2 cm stykker)
150
g sukker
Krymmeldej:
100
g farin
75
g hvedemel
50
g havregryn
50
g valnødder (hakkede)
½
tsk stødt·kanel
¼ tsk
stødt muskat
75
g blødt smør
Tilbehør:
flødeskum eller vaniljeis
*
Sådan
laver du Rabarber med krymmeldej:
Tænd
ovnen på 180 °C og smør et ovnfast fad med smør.
Skær
de rensede rabarber i stykker og vend dem sammen med sukker.
Læg
dem i fadet.
Bland
farin, mel, havregryn, nødder og krydderier sammen og ælt smørret i, til det
bliver en klumpet dej.
Fordel
det over frugten og sæt fadet i ovnen i 25-30 min, til frugten er mør og
overfladen gylden.
Server
desserten varm eller lun med flødeskum eller vaniljeis.
Smørkage med rabarber
Arbejdstid:
1 time. Hævetid: 1½ time. Bagetid: 45 min. Fryse-egnet. 1 kage til 8-10
personer.
#
Ingredienser til Smørkage med rabarber:
Dej:
350
g hvedemel
175
g koldt smør
¼ tsk
salt
25 g
gær
1
dl mælk (eller vand)
2
æg
2 spsk
sukker
Fyld:
500
g rabarber (1 cm stykker)
150
g sukker
150
g marcipan (groftrevet)
Pynt:
1
æg
75
g flormelis
*
Sådan
laver du Smørkage med rabarber:
Hak
det kolde smør sammen med mel og salt, så det bliver en grynet masse,
Rør
gæren ud i lun mælk eller vand.
Pisk
æggene let sammen med sukker og rør gærvæsken i.
Bland
det i melet og stil dejen til hævning et lunt sted til dobbelt størrelse (ca.
45 min.).
Vend
rabarberne sammen med sukker.
Vend
dejen ud på et meldrysset bord og del den i to.
Rul
den ene portion ud til en cirkel (22-24 cm) og læg den i bunden af en smurt
springform.
Drys
med 75 g marcipan og halvdelen af rabarberne.
Rul
det andet dejstykke ud til et rektangel (ca. 20x30 cm).
Drys
med resten af marcipanen og rabarberne og rul dejen sammen som en roulade.
Del
den i 8 skiver og stil dem på bunden i formen.
Dæk
med et fugtigt viskestykke og lad kagen efterhæve til dobbelt størrelse (30-45 cm).
Pensl
overfladen med sammenpisket æg og bag kagen ved 210 °C i ca 45 min.
Tjek
med en tandstikker, om den er gennembagt.
Pynt
den afkølede kage med en glasur af flormelis og 1 spsk vand eller rabarbersaft.
Rabarbermuffins
Arbejdstid:
25 min. Bagetid: 25 min. Fryse-egnede (12-14 stk.)
#
Ingredienser til Rabarbermuffins:
275
g hvedemel
150
g sukker
50
g hasselnødder (hakkede)
2
tsk bagepulver
½
tsk salt
1
æg
3
spsk olie (evt. nøddeolie)
2
usprøjtede appelsiner (fintrevet skal)
Fyld:
150-200
g rabarber (i små terninger)
50
g sukker
2
tsk stødt kanel
15
g smør (smeltet)
*
Sådan
laver du Rabarbermuffins:
Tænd
ovnen på 200 °C.
Bland
de tørre ingredienser i en skål.
Pisk
ægget sammen med olie, appelsinskal og 2 dl appelsinsaft og rør det i melet.
Rør
kun, til dejen er samlet.
Tilsæt
rabarber og fordel dejen i 12-14 smurte eller forede muffinforme.
Rør
sukker med kanel og smør og fordel det over de rå muffins.
Bag
dem midt i ovnen i ca. 30 min. og lad dem afkøle på en rist.
Rabarbertærte
Arbejdstid:
45 min. Bagetid: 45 min. Fryse-egnet. 1 tærte til 8-10 personer.
#
Ingredienser til Rabarbertærte:
Dej:
200
g hvedemel
1
tsk bagepulver
½
tsk salt
100
g koldt smør
1-2
spsk koldt vand
1
æg
Fyld:
3
spsk majsstivelse
500
g rabarber (2 cm stykker)
125
g sukker
Kokoslåg:
150
g sukker
75
g smør
1
æg
1
tsk vaniljesukker
100
g kokosmel
*
Sådan
laver du Rabarbertærte:
Tænd
ovnen på 180 °C.
Bland
mel, bagepulver og salt og hak det kolde smør i.
Saml
dejen med vand og æg og tryk dejen ud i en tærteform (ca. 24 cm i diameter).
Drys
dejen med majsstivelse, fordel rabarberne ovenpå og drys med sukker.
Pisk
sukker og smør cremet og pisk æg og vanilje i.
Tilsæt
kokos og fordel massen over rabarberstykkerne og helt ud til kanten af dejen.
Bag
tærten midt i ovnen i ca. 45 min.
Server
tærten lun eller afkølet evt. med kold cremefraiche.
Rabarbertrifli
Arbejdstid:
50 min. Kogetid: 10 min. Ikke fryse-egnet. 4-6 personer.
#
Ingredienser til Rabarbertrifli:
500
g rabarber (2 cm stykker)
100
g sukker
½
dl Campari
evt.
10 g syltet ingefær (finthakket)
Creme:
½
vaniljestang
¼
liter fløde 9%
4
æggeblommer (evt. pasteuriserede)
50
g sukker
2
spsk majsstivelse
2-3
spsk piskefløde
Topping:
2
dl piskefløde
50
g sukker
1
usprøjtet citron
Endvidere:
200
g makroner
*
Sådan
laver du Rabarbertrifli:
Giv
sukker, Campari og ingefær et opkog og vend rabarberne i.
Lad
dem simre møre 5-8 min.
Hæld
dem over i en skål og lad dem afkøle.
Flæk
vaniljestangen og skrab kornene ud.
Kom
vaniljestang og korn i en gryde med fløden og giv det et opkog.
Pisk
æggeblommer sammen med sukker og majsstivelse og tilsæt vaniljefløden.
Pisk
cremen over varmen til den akkurat når kogepunktet.
Hæld
den straks i en skål til afkøling.
Pisk
den kolde creme igennem med kold piskefløde.
Pisk
fløde, sukker og fintrevet citronskal til skum og smag til med citronsaft.
Læg
knuste makroner lagvis med rabarberkompot og vaniljecreme i 4 dessertglas.
Stænk
evt. makronerne med lidt Campari.
Fordel
citronflødeskummet øverst og pynt evt. med lidt finthakket syltet ingefær.
---
Her kan du se flere retter og gode råd i
TEMAER
Kilde: Hjemmets bedste MAD