Logo

Tranebær - info

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Tranebær - info

Tranebær har angiveligt flere helbredende egenskaber. Som såkaldt "superfood" menes tranebær især at have en forebyggende effekt mod blærebetændelse.

 
Tranebær. Engelsk: Cranberry. Latin: Vaccinium oxycoccus
 
Sæson: Dansk: oktober-december. Import: juni-december

 
Holdbarhed: 4-6 uger ved 2-4 °C

 
Anvendelse: Naturel, som kompot til vildt og fjerkræ eller syltet. Prøv at anvende tørrede tranebær som erstatning for rosiner. Svind: ca 5%


Frysning: Friske bær kan fryses hele i en lufttæt pose i op til et år.

 
Tranebærbusken har vokset vildt på den nordlige halvkugle i flere årtusinder. I Danmark ses tranebærret efterhånden sjældent, men er mere udbredt i resten af Nordeuropas højmoser og heder. I begyndelsen af 1600-tallet i Amerika var der nogle indianere, som gav tranebærrene til nogle engelske bosættere. De tog bærret til sig og det har siden den dag været en del af amerikanernes Thanksgiving måltid, som rødkål er til den danske flæskesteg.

 
Herhjemme ser vi oftest tranebærrene som tørrede frugter, men de kan også findes frosne.
Tranebær er grårøde bær, der i sammensætning minder om tyttebær. Tranebærret indeholder et naturligt konserveringsmiddel, benzoesyre, og anvendes derfor mest til saft og syltning.

 
Tranebær er en 4-8 cm høj dværgbusk med krybende trådtynde grene. Tranebær vokser i Danmark på tørvebund eller hængesæk i fattigkær eller højmoser. Bærrene er oftest mørkerøde og har en bitter-syrlig smag og anvendes især til saft og syltning. De indeholder benzoesyre, der er et naturligt konserveringsmiddel. Fødevareallergikere bør derfor være varsomme med at spise bær, saft eller syltetøj.

 
Beskrivelse: Tranebær er en krybende, stedsegrøn dværgbusk med små tynde stængler. Bladene er små (6-10 mm lange) og blanke og blomsterne pink. Den er stedsegrøn på den måde at forstå, at selv om bladene bliver rødbrune om efteråret, så farves de samme blade igen grønne næste forår. Bærrene er små, røde og runde og sidder som perler på en snor.
Rodnettet er meget fint og tyndt, men vidtstrakt.
Højde x bredde og årlig tilvækst: 0,05 x 0,5 m (5 x 20 cm/år).

 
Voksested: Tranebær er i Danmark almindelig i Vest- og Nordjylland i fattigkær og højmoser, men sjælden i resten af landet. Den er almindeligere udbredt i resten af Norden. Den vokser f.eks. på den gyngende del af højmosen, hængesækken, hvor den udnytter den rigelige adgang til lys og vand, mens den klarer de meget sure og mineralfattige betingelser ved sit samliv med mycorrhiza-svampe.
I Asferg mose nord for Randers vokser den sammen med bl.a. revling, rosmarinlyng, hedelyng, klokkelyng, mosebølle, mosepors, tuekogleaks og tuekæruld.

 
Anvendelse: Tranebærsaft anvendes (primært i form af tabletter og kosttilskud) som forebyggelse mod urinvejsinfektion og blærebetændelse, men ny forskning tyder på, at saften ikke har nogen væsentlig effekt . I gammel tid blev tranebærret brugt som middel mod skørbug på grund af et meget højt indhold af C-vitamin. I USA fås tranebær ved juletid, og den art, storfrugtet tranebær (Vaccinium macrocarpon), der dyrkes i USA kaldes "Cranberry", og frugterne kan blive lige så store som kirsebær. Cranberrysovs serveres til kalkunen på Thanksgiving Day.

 
Opskrifter med Tranebær

 
Tilbage til Råvarer.

 
Tranebær - info
Tranebær kompot med appelsinskal.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (7 stemmer)
Siden er blevet set 8.387 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her