Logo

Gumbo - info

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Gumbo - info


Gumbo (fransk: Gombo) er en gryderet/stuvning der er populær i den amerikanske delstat Louisiana, hvor den er en officiel ret. Gumbo består primært af en stærkt krydret fond, kød eller skaldyr, en opbagning/sauce og hvad Louisianere kalder "Den Hellige Treenighed" af grønsager: selleri, paprika og løg. Gumbo kategoriseres ofte efter den anvendte type opbagning, hvad enten det er okra eller filépulver (tørrede og malede sassafrasblade). Fadet afledte sit navn fra louisiana-fransk, som muligvis har afledt navnet fra en kilde som det choctawske ord for filé (kombo).


Gumbo - info

Læs om okra HER  


Gumbo - info

Filépulver er både et krydderi og jævningsmiddel, der består af stødte tørrede blade af sassafratræet. Smagen er let anis/lakridsagtig.


Gumbo kan fremstilles med eller uden okra eller filépulver. Den foretrukne metode i den historiske New Orleans-variation er med en fransk mørk opbagning. Rettens smag har sin oprindelse i mange kulturer. Creolisk gumbo indeholder normalt skaldyr og en mørk roux, filé eller begge dele. Tomater findes traditionelt i kreolsk gumbo og forekommer ofte i det neworleanske køkken. Cajunsk gumbo er generelt baseret på en mørk opbagning og er lavet med skaldyr eller høns. Pølser eller skinke føjes ofte til gumboer af begge slags. Efter at basen er forberedt, koges grønsager ned, og derefter tilsættes der kød. Rettet simrer i mindst tre timer med skaldyr og nogle krydderier tilsat nær slutningen. Om ønsket tilsættes der filépulver når gryden er fjernet fra varmen. Gumbo serveres traditionelt over ris. En tredje, mindre kendt variant, den kødløse gumbo z'herbes, er grundlæggende en gumbo af langsomt kogte bladgrønsager.


Retten kombinerer ingredienser og kulinarisk praksis fra flere kulturer, herunder afrikansk, fransk, spansk, tysk og choctaw. Gumbo kan have været baseret på traditionelle indfødte retter; den kan også stamme fra den franske ret bouillabaisse, eller måske en choctawgryderet, men sandsynligvis bidrog alle disse retter til den originale opskrift. Den blev først beskrevet i 1802 og blev opført i forskellige kogebøger i sidste halvdel af 1800-tallet. Retten fik en mere udbredt popularitet i 1970'erne efter at den amerikanske spisestue i Senatet føjede den til menuen til ære for Louisianasenator Allen Ellender. Kokken Paul Prudhommes popularitet i 1980'erne ansporede til yderligere interesse for retten.


Rettens navn kommer fra louisiana-fransk. Forskere og kokke har fremført forskellige forklaringer på etymologien af ordet 'gumbo'. Retten blev sandsynligvis opkaldt efter en af dens to hovedingredienser, okra eller filé. I de niger-kordo-franske sprog der tales af mange slaver fra Vestafrika, var grønsagsokraens navn ki ngombo eller quingombo; ordet ligner umbundu ochinggômbo og Tshiluba chinggômbô, 'okra'. På sproget for de indfødte choctawfolk blev filé eller bundne sassafrasblade kaldet kombo.



Årets bedste opskrifter fås på Kogebog.dk - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Tøm køleskab,

Mad til 1 person eller Mad på 30 min.

Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.


Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 7.405 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her