Disse små himmerigsmundfulde tager sig beskedne ud, men er
virkelig en oplevelse. I Baskerlandet bagte man dem oprindeligt med en lokal
urtelikør, Izarra, som er lavet på armagnac. Cremen kan erstattes af syltede
kirsebær.
Forberedelsestid 30 min+ 30 min i køleskab. Tilberedning 50 min. Svær. Til 4 pers.
# Ingredienser
250 g smør
150 g sukker
1 tsk bagepulver
fintrevet skal af 1 citron
400 g hvedemel
2 æg, let sammenpiskede
4 spsk armagnac
flormelis, til drys
1 æg, pisket
KAGECREME
5 dl mælk
5 æggeblommer
160 g sukker
2 spsk hvedemel
2 spsk maizenamel
4 spsk armagnac eller rom
* Tilberedning
1. Ovnen forvarmes til 170 °C.
Fire småkageforme, ca. 9 cm i diameter, pensles med smeltet
smør og
stilles i køleskabet. Små souffléforme kan også bruges.
Når smørret er stivnet, drysses formene let med mel.
2. Smør og sukker røres blødt.
Tilsæt revet citronskal og flormelis og rør godt.
Tilsæt dernæst halvdelen af melet og halvdelen af ægget.
Rør grundigt og tilsæt til sidst det sidste mel og æg sammen
med de 4 spsk Armagnac.
En sprøjtepose monteret med en stor tylle fyldes med 2/3 af
dejen.
Sprøjt forsigtigt et lag dej i bunden af hver kageform.
Sprøjt også en ring langs formens kant.
Bunden glattes med en dejskraber, og formene stilles i fryseren
i ca. 30 min.
3. Kagecreme: Bring mælken i kog i en tykbundet gryde.
I en separat skål piskes æggeblommer og sukker lyst og
skummende.
Tilsæt hvedemel og maizenamel og rør, til dejen er jævn.
Når mælken netop er kommet i kog, piskes først en tredjedel
af den ind i æggemassen,
siden resten.
Hvis al mælken tilsættes på en gang, vil æggene koagulere på
grund af varmen.
Hæld cremen tilbage i gryden og pisk den godt igennem.
Lad cremen koge i ca. 1 min.
Tag gryden af blusset og rør rom eller Armagnac i cremen.
Hæld cremen til afkøling på et lavt fad.
Dæk overfladen med bagepapir, så cremen ikke trækker skind.
Cremen kan afkøles endnu hurtigere ved at hælde den i en
skål, som placeres i en skål isvand. Cremen kan meget vel laves den foregående
dag, tildækkes og sættes i køleskab.
4. Når cremen er afkølet, piskes den kraftigt igennem, til
den er let og helt glat.
Kageformene tages ud af fryseren og fyldes op med cremen,
til ca. ½ cm fra den øverste kant.
Den sidste tredjedel af dejen fyldes i sprøjteposen og
sprøjtes ud på toppen af hver kage.
Glat overfladen pænt med en fugtig dejskraber.
Kagerne pensles forsigtigt med sammenpisket æg.
Pas på, der ikke kommer æg på formens kant, det vil gøre det
betydeligt sværere at få kagerne ud af formen.
Snit et fint mønster på kagernes overflade ved hjælp af en
skarp kniv.
Bag dem i 30-40 min, til de er gyldne, og dejen synes
gennembagt.
Tag dem ud af ovnen og lad dem hvile i 10 min, inden de
tages ud af formene.
Lad kagerne køle af på en bagerist. Sigt lidt flormelis ud
over kagerne og server.
Kokketips
Cremen kan evt. røres sammen med finthakket tørret eller
henkogt frugt.
Armagnacen kan erstattes af andre typer spiritus eller evt.
helt udelades.
Se alle de bedste opskrifter fra Frankrig
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill,
Tøm køleskab, Mad til 1 person, Børnekokke eller Mad på 30 min.