Logo

Stollen

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Stollen

 
Stollen er et frugtbrød med marcipan, mandler, krydderier og tørret eller kandiseret frugt. Det er et traditionelt tysk brød spist i julesæsonen, hvor det kaldes Weihnachtsstollen eller Christstollen.
Antal: 2 brød. (ved 1 brød halveres ingredienserne) Hæve- og bagetid 2 timer og 30 min.
 
# Ingredienser
1 dl varmt vand
2 dl kærnemælk
50 g gær, 1 pk
2 æg
2 tsk groft salt
100 g sukker
2 tsk stødt kardemomme
1 tsk stødt nellike
4 tsk vaniljesukker
150 g rosiner
150 g syltet appelsinskal skåret i tern (fx fra Dr. Oetker)
100 g smuttede mandler, grofthakkede
600 g hvedemel
100 g smør, blødt skåret i tern
200 g marcipan
2 spsk smeltet smør + flormelis til pynt

 
* Tilberedning
Bland vand og kærnemælk og opløs gæren i den lune blanding. 
Tilsæt æg, salt, sukker, kardemomme, nellike, vanilje, rosiner, syltet appelsinskal, mandler og hvedemel og rør det hele sammen.
Arbejd det bløde smør ind i dejen og ælt til den er blank og smidig.
Lad dejen hæve tildækket i en time. 

 
Bruger du en køkkenmaskine, så kommes alle ingredienserne i røreskålen og dejen samles med dejkrogen.
Kom det bløde smør i til sidst og lad maskinen ælte dejen godt igennem. 

 
Vend dejen ud på et meldrysset bord og rul den ud til en oval på ca 20x30 cm.
Pluk marcipanen i mindre stykker og fordel den jævnt på dejen.
Fold først den ene 1/3 af dejen ind mod midten og herefter den anden 1/3, så marcipanen lukkes inde og dejen får form som et brød.

 
Læg brødene med sammenføjningen nedad på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem efterhæve tildækket og lunt i 30 minutter.
Bag brødet ved 175 °C (alm. ovn - ikke varmluft) i ca 35-40 min, til det er gyldent og gennembagt.
Afkøl brødene på en bagerist.
Pensl de afkølede brød med smeltet smør på overfladen og sigt et tyndt lag flormelis henover.
Skær brødene i skiver og server med eller uden smør.

 
Tips:
Ligesom med kringler, brød og lignende gærdej kan stollen sagtens fryses, men det kan også holde sig friskt og lækkert i en frysepose i flere dage pga de mange tørrede frugter, mandler og marcipan.

 
Bliv inspireret på Kogebog.dk - prøv også Madplaner, Min kogebog, Tøm køleskab,
Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få de bedste opskrifter med Kogebog.dk nemlig. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 6.365 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her