Logo

Brioche brød og boller fra Kogebog.dk

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Brioche brød og boller fra Kogebog.dk 

 
Brioche er et brød af fransk oprindelse, hvis høje æg- og smørindhold giver det en rig og mør krumme. Kokken Joël Robuchon beskrev det som "let og let hævet, mere eller mindre fint, alt efter mængden af smør og æg".
Det gør bollen/brødet lys, luftig og så fuld af smag. Det er fantastisk, hvordan en så smørrig dej, kan være så luftig og lækker. Nyd din brioche præcis som de er, eller brug dem som en fantastisk burgerbolle.
Arbejdstid 30 min. Ventetid 2 timer. 12 stk. (store)

 

# Ingredienser
150 g kold sødmælk
30 g gær
50 g sukker
4 æg, M/L
100 g øko manitoba mel (kan erstattes med hvedemel)
400 g hvedemel
8 g havsalt
200 g smør, saltet – cirka 10-15 °C varmt


Brioche brød og boller fra Kogebog.dk 
* Tilberedning
Tag din smør ud fra køl som det første og lad den ligge på køkkenbordet –
så har smørret den rette temperatur, når du skal bruge den om et lille kvarters tid.
Kom mælk, gær og sukker i en skål og rør til gæren er opløst.
Slå æggene ud i en skål og pisk dem let sammen med en gaffel.
Kom æg og mel i skålen med gær og start æltningen.
Tilsæt saltet og ælt til dejen er glat og begynder at samle sig.
Det tager ca. 10 min ved lav/medium hastighed.


Skær smørret i mindre firkanter og tilsæt dem til dejen lidt ad gangen.
Ælt dejen yderligere cirka 10 min til den er glat, slipper skålens kanter
og samler sig om dejkrogen.
Lad dejen hæve tildækket ved stuetemperatur i 45 min.
Vend dejen ud på bordet.
Det er ikke nødvendigt at drysse med mel, da dejen er så rig.
Del bollerne i portioner á 80 g (OBS. det er nogle ret store briocheboller –
ønsker du dem mindre, så lav boller á 60 g) og form hver dejportion til en bolle.
Læg bollerne på to bageplader beklædt med bagepapir, dæk dem med
husholdningsfilm og et klæde og lad dem efterhæve i 60 min.

 
Tænd ovnen på 220°C almindelig ovn.
Kom en tom bageplade ind nederst i ovnen.
Kog en liter vand fx i din elkedel.
Pisk et æg sammen med en lille smule salt og pensl briochebollerne.
Sæt én plade brioche boller ind i midten af ovnen når den er varm.
Hæld kogende vand i den nederst bageplade,
så der skabes damp inde i ovnen.
Luk ovnen hurtigt og lad bollerne bage med damp i 5 min.


Fjern bagepladen med vand og
bag bollerne yderligere 5-7 min til godt gyldne.
Gentag samme proces med den anden plade boller.
Lad afkøle på en rist og nyd.

 
OBS! Dine brioche boller vil være store og luftige, når de tages ud fra ovnen. Når de køler af, så vil de falde en smule sammen. Det er helt normalt – det er blot æggene, der taber lidt af sin opbagning, præcis som når man laver en souffle.

 
Tips: En brioche er en fransk klassiker, som også har vundet indpas i de danske brødelskeres hjerter. Det er en hvedebolle med et højt indhold af æg og smør. En briochedej skal æltes rigtig godt, for at den rige dej kan løfte sig selv og holde på den kuldioxid, der skabes, når dejen hæver. Når dejen æltes, så skal den danne et godt glutennetværk inden, at smørret tilsættes. Smørret skal være køligt. Er smørret for koldt, så har det svært ved at inkorporeres i dejen. Er smørret for varmt, så kan det ikke piskes luftigt inde i dejen, og smørret hjælper ikke til at holde dejens temperatur nede under den lange æltning.

 
Briochedejen er en tung dej, som skal æltes ved lav/mellem hastighed i lang tid. Til sidst i æltningen skrues der op for hastigheden for at udvikle dejens glutenstruktur det sidste.

 
Se alle de bedste opskrifter med Brioche

 
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill,
Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at få succes i køkkenet.

----------- ooo OÔO ooo -----------

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.080 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her