Malt bruges primært i brygningen
af øl og whisky og er en betegnelse for korn, der kortvarigt er bragt til spiring,
men stoppet ved tørring inden planten virkelig gror, hvilket typisk sker efter fem
dage. Dansk byg er velegnet til malt og eksporteres også i anselige mængder. Udover
byg bruges også rug og hvede, men ikke så ofte. Malt bruges også gerne i whisky
samt nogle typer brød såsom schwartzbrot.
Fremstilling
I første del af maltningen,
støbningen, udblødes det tørre korn i vand for at starte spiringen. Efter to til
tre dage er vandindholdet omkring 40-50 %, og kornet flyttes over i såkaldte spirekasser,
hvor spiringen begynder. Herved dannes de enzymer, som kornet skal bruge til at
omdanne sin stivelse (der er lange kæder af glucose) til maltose, som ølgæren senere
skal leve af. Kornet skal vendes jævnligt, for at de små rødder, som hurtigt viser
sig, ikke skal vokse fast i hinanden.
Efter cirka fem dage tørres
kornet, hvorved spiringen afbrydes. På dette tidspunkt er tilstrækkelige enzymer
dannet, uden at kimbladene er vokset frem. Grønmalten, (som kornet nu kaldes), kan
gennem køling tørres til mange forskellige slags malt afhængigt af temperaturen,
der bruges i tørringsprocessen. Ønskes pilsnermalt foregår processen forholdsvis
mildt (hvilket vil sige ved lave temperaturer), mens man praktisk talt rister grønmalten,
når man fremstiller mørkere malt, som også bruges ved fremstilling af schwarzbrot
og kaffe-erstatning.
Til sidst fjernes de tørre
spirers rod- og kimbladsudvikling, og malten er klar til ølbrygningen. Malt er det
grundlæggende råmateriale for ølbrygning, og produktionen af malt kræver stor ekspertise.
Derfor er produktionen af malt normalt adskilt fra den industrielle produktion af
øl, hvorved maltning udgør sin egen industri-teknologiske disciplin.
Se alle de bedste opskrifter med Malt
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner,
Min kogebog, Grill,
Tøm
køleskab, Mad til 1 person
eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at få succes i
køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------