Brioche er et brød af fransk oprindelse, hvis høje æg- og
smørindhold giver det en rig og mør krumme. Kokken Joël Robuchon beskrev det
som "let og let hævet, mere eller mindre fint, alt efter mængden af smør
og æg".
Det gør bollen/brødet lys, luftig og så fuld af smag. Det er
fantastisk, hvordan en så smørrig dej, kan være så luftig og lækker. Nyd din
brioche præcis som de er, eller brug dem som en fantastisk burgerbolle.
Arbejdstid 30 min. Ventetid 2 timer. 12 stk. (store)
# Ingredienser
150 g kold sødmælk
30 g gær
50 g sukker
4 æg, M/L
100 g øko manitoba mel (kan erstattes med hvedemel)
400 g hvedemel
8 g havsalt
200 g smør, saltet – cirka 10-15 °C varmt
* Tilberedning
Tag din smør ud fra
køl som det første og lad den ligge på køkkenbordet –
så har smørret den
rette temperatur, når du skal bruge den om et lille kvarters tid.
Kom mælk, gær og
sukker i en skål og rør til gæren er opløst.
Slå æggene ud i en
skål og pisk dem let sammen med en gaffel.
Kom æg og mel i skålen
med gær og start æltningen.
Tilsæt saltet og ælt
til dejen er glat og begynder at samle sig.
Det tager ca. 10 min
ved lav/medium hastighed.
Skær smørret i mindre
firkanter og tilsæt dem til dejen lidt ad gangen.
Ælt dejen yderligere
cirka 10 min til den er glat, slipper skålens kanter
og samler sig om
dejkrogen.
Lad dejen hæve
tildækket ved stuetemperatur i 45 min.
Vend dejen ud på
bordet.
Det er ikke nødvendigt
at drysse med mel, da dejen er så rig.
Del bollerne i
portioner á 80 g (OBS. det er nogle ret store briocheboller –
ønsker du dem mindre,
så lav boller á 60 g) og form hver dejportion til en bolle.
Læg bollerne på to
bageplader beklædt med bagepapir, dæk dem med
husholdningsfilm og et
klæde og lad dem efterhæve i 60 min.
Tænd ovnen på 220°C
almindelig ovn.
Kom en tom bageplade
ind nederst i ovnen.
Kog en liter vand fx i
din elkedel.
Pisk et æg sammen med
en lille smule salt og pensl briochebollerne.
Sæt én plade brioche
boller ind i midten af ovnen når den er varm.
Hæld kogende vand i
den nederst bageplade,
så der skabes damp
inde i ovnen.
Luk ovnen hurtigt og
lad bollerne bage med damp i 5 min.
Fjern bagepladen med
vand og
bag bollerne
yderligere 5-7 min til godt gyldne.
Gentag samme proces
med den anden plade boller.
Lad afkøle på en rist
og nyd.
OBS! Dine brioche
boller vil være store og luftige, når de tages ud fra ovnen. Når de køler af,
så vil de falde en smule sammen. Det er helt normalt – det er blot æggene, der
taber lidt af sin opbagning, præcis som når man laver en souffle.
Tips: En brioche er en fransk klassiker, som også
har vundet indpas i de danske brødelskeres hjerter. Det er en hvedebolle med et
højt indhold af æg og smør. En briochedej skal æltes rigtig godt, for at den
rige dej kan løfte sig selv og holde på den kuldioxid, der skabes, når dejen
hæver. Når dejen æltes, så skal den danne et godt glutennetværk inden, at
smørret tilsættes. Smørret skal være køligt. Er smørret for koldt, så har det
svært ved at inkorporeres i dejen. Er smørret for varmt, så kan det ikke piskes
luftigt inde i dejen, og smørret hjælper ikke til at holde dejens temperatur
nede under den lange æltning.
Briochedejen er en
tung dej, som skal æltes ved lav/mellem hastighed i lang tid. Til sidst i
æltningen skrues der op for hastigheden for at udvikle dejens glutenstruktur
det sidste.
Se alle de bedste opskrifter med Brioche
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner,
Min kogebog, Grill,
Tøm
køleskab, Mad til 1 person
eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at få succes i
køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------