Nybagte
kommenskringler er dejligt morgenbrød. Men de smager lige så godt til te med
ost eller marmelade.
Ca. 20 kringler.
Hævetid: ca 1 time. Bagetid: ca 15 min.
# Ingredienser
100 g smør/margarine
3 dl mælk
50 g gær
2 tsk salt
2 spsk kommen
500 g (ca. 8½ dl)
hvedemel
æg til pensling
* Fremgangsmåde
1. Smelt smørret i
en kasserolle.
Tilsæt den kolde mælk.
Rør gæren ud i den håndvarme
væske og tilsæt salt, 1½ spsk kommen og så meget hvedemel, at dejen kan slås
sammen.
2. Ælt dejen på et
melet bord med så meget hvedemel, at den er smidig.
Stil den til
hævning, til- dækket, et lunt sted i godt ½ time.
3. Slå dejen ned og
ælt den let igennem.
Del den i 20
stykker, der skal ligge og hvile i 5 min.
Tril dem til lange,
tynde pølser, der formes til kringler.
Lad dem efterhæve i
20 min. på en smurt plade.
4. De pensles med
sammenpisket æg og drysses med kommen.
Bag kringlerne i en
varm ovn ved 225 °C i 15. min.
Lad dem køle af på
bageristen.
Hvorfor gik det
galt?
Dejen hæver ikke:
Enten har væsken
været for kold, så der slet ikke er kommet gang i hævningen-eller også har den
været forvarm, så gæren er død.
Dejen breder sig
under hævningen:
Der har været for
varmt, hvor dejen har stået.
Brødet er for tungt:
Hævetiden har været
for kort - eller der er for meget fedtstof i dejen.