Perfekte croissanter kræver tid. Men så er resultatet også
værd at vente på. De gyldne smørbagte croissanter vil imponere alle, og de vil
forsvinde lynhurtigt.
Nedenfor finder du trin for trin-illustrationer af, hvordan du
laver croissanter.
Forberedelsestid 3 timer + hviletid + afkøling natten over.
Tilberedning 20 min. Giver 12-16 stk.
# Ingredienser
500 g hvedemel
1 tsk salt
50 g sukker
3¼ dl mælk
15 g gær
340 g smør, stuetemperatur
1 æg, sammenpisket
* Tilberedning
1. Sigt mel, salt og sukker i en stor skål og lav en
fordybning i midten.
Varm mælken til lun og rør gær samt 1 spsk af melet ud heri.
Lad blandingen stå til den bobler.
Rør gæren ud i de tørre ingredienser og
ælt dejen sammen med let hånd til en blød dej.
Tag den ud på bordet og ælt den 5 min, til den er jævn og
elastisk.
Tilsæt ikke mere mel.
Lad dejen hæve tildækket på et lunt sted ca. 1 time,
til dejen har hævet til dobbelt størrelse.
2. Rul smørret ud mellem to stykker bagepapir til en plade
ca. 20x10 cm.
Stil pladen i køleskabet.
3. Slå dejen sammen og læg den på en melet bordplade.
Rul den ud til en plade dobbelt så lang som smørpladen og
lidt bredere.
Læg den kolde smørplade på den ene halvdel af dejpladen,
fold dejen henover smørret og klem kanterne godt sammen om
smørret.
Rul dejen ud til et rektangel.
Børst overskydende mel væk og fold dejen sammen tre gange
som et brev.
Pak dejen ind i husholdningsfilm og læg den i køleskabet
mindst 20 min.
4. Rul dejen ud en gang til som netop beskrevet, fold den
sammen og
læg den indpakket i køleskabet. Gentag igen en gang.
5. Tag dejen ud af køleskabet og skær den i to halvdele.
Rul hver halvdel ud til et rektangel ca. 22 x 36 cm.
Skær hvert rektangel ud i 6 lige lange trekanter.
Rul hver trekant sammen fra den flade ende til et let krumt
horn.
Læg croissanterne på en bageplade beklædt med bagepapir.
Pensl dem med sammenpisket æg.
Dæk pladen omhyggeligt med husholdningsfilm og
stil den i køleskabet natten over.
6. Tag croissanterne ud af køleskabet og lad dem efterhæve
ved stuetemperatur 35-40 min, til de er vokset til dobbelt
størrelse.
Lad være med at forsøge at forhaste processen ved at stille
pladen for varmt,
så vil smørret i dejen smelte.
Stil ovnen på 200 °C.
6. Pensl croissanterne omhyggeligt med et nyt lag pisket æg.
Bag dem 15-20 min, til de er gyldne.
Croissanter
Ved at vende smørret i dejen og ved at folde gentagne
gange skabes lag, som hæver op under bagningen.
Når dejen er hævet, slås den ned; derpå rulles den
ud til et rektangel lidt mere end to gange så langt
som smørret og lidt bredere.
Læg smørret på den nederste halvdel af dejen og
fold dejen over.
Vend dejen, så åbningen er til højre, rul ud til et
rektangel.
Fold dejen i ensartede tredjedele, som et stykke brevpapir,
med den nederste tredjedel vendt op og den øverste ned.
Afkøl og gentag derpå to gange.
Skær dejen i halvdele og rul ud i to store rektangler.
Brug en trekantet skabelon og skær rektanglerne i seks
trekanter
(der bliver to endestykker tilovers).
Rul trekanterne sammen fra den brede ende,
form dem til halvcirkler.
Kokketips
Det er vigtigt for et godt resultat at smør og dej har samme
konsistens
og temperatur ved udrulningen.
Hvis smørret er for varmt, vil det presses ud mellem
dejkanterne under udrulningen.
Hvis smørret er for koldt vil det knække.
Dermed får de færdige croissanter ujævne lag.
Smørret skal være lidt fastere end flødeost.
Se alle de bedste opskrifter med Morgenmad
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill,
Tøm køleskab, Mad til 1 person, Børnekokke eller Mad på 30 min.