Logo

Saft - den rene vare

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Saft - den rene vare 

 
Hvis du har adgang til billig frugt eller har energi til at plukke bær i skoven, så bør du blandt andet lave saft. Børnene elsker det, og det er sundere end både sodavand og cola.

 
Kogt saft
kan laves af alle saftige, modne bær og frugter.
Der kræves ikke noget specialudstyr, bortset fra en saftpose.
Hvis man ikke har noget stativ, kan man hænge posen op i benene på en omvendt taburet -
med en skål neden under, naturligvis.
Man bør tilsætte så lidt vand som muligt, når man laver saft.
Der er ingen grund til at spilde plads på at opbevare vand - det er nemmere at fortynde saften senere.

 
Råsaft
En overgang mente man, at råsyltning, især af saft, var den sundeste metode;
men det har vist sig, at luften ilter C-vitaminerne i den råsyltede frugt.
Råsyltning er altså ikke sundere, men safterne smager ofte kraftigere og de smukke farver bibeholdes.

 
Man råsylter bløde, saftige bær ved at knuse dem og drysse med sukker.
Desuden tilsætter man konserveringsvæske og citronsyre, der får bærrene til at safte.
Bærrene skal stå i flere dage og man rører i dem ofte.
Både den kogte og den rå saft skal fortyndes, inden den kan drikkes.

 
Her er nogle gode forslag:
Kogt ribssaft
Kirsebærsaft
Rå hindbærsaft
Blandet saft
Rabarbersaft
Sådan koger du saft

 

Saft - den rene vare 

Kogt ribssaft

# Ingredienser:
1 kg modne ribs
ca. 2dl vand
4 dl (350 g) melis pr. liter
saft
1/2 tsk konserveringsvæske

 
* Tilberedning:
1. De skyllede ribs (skal ikke ribbes) koges med vand over svag varme,
til bærrene brister.

 
2. Hæld frugtmosen til afdrypning i en skoldet saftpose.

 
3. Du må endelig ikke vride saftposen, så bliver saften uklar.

 
4. Saften måles af og hældes op i syltegryden. Bring den i kog.
Rør sukkeret i og varm op igen, til sukkeret er smeltet.
Bring saften i kog.

 
5. Skum saften, rør konserveringsvæske i og hæld saften, gennem en tragt,
på rene, varme flasker, der straks lukkes eller bindes til.
 
NB! Ribskvaset kan ikke bruges til marmelade. Hvis man ønsker at udnytte det,
må man ribbe ribsene først. Der skal så beregnes 200 g ekstra.

 
Variation:
Man kan lave en kraftigere saft ved at blande solbær og ribs.
Til toppen

 

Kirsebærsaft

# Ingredienser:
1 kg røde eller sorte kirsebær
2 dl vand
4 dl (350 g) melis pr. liter saft
½ tsk konserveringsvæske
 
* Tilberedning:
1. De skyllede bær (som ikke behøver at udstenes) bringes langsomt i kog
 med vandet, til bærrene brister og begynder at safte.
 
2. Hæld mosen til afdrypning i en skoldet saftpose.
 
3. Mål saften af, hæld den op i syltegryden og bring den i kog.
 
4. Rør sukkeret i, til det smelter og bring derefter saften i kog.
 
5. Skum den, rør konserveringsvæske i og hæld saften, gennem en tragt,
på varme, rene flasker, der straks lukkes eller bindes til.


6. Kvaset kan gnides gennem en sigte, smages til med sukker, koges op og
bruges som hverdagssyltetøj.
Til toppen

 

Rå hindbærsaft

# Ingredienser:
1 kg modne hindbær
2 tsk citronsyre
4½-5 dl (ca. 400 g) melis
½ tsk konserveringsvæske
 
* Tilberedning:
1. Modne, saftige bær knuses i en stor skål.
Brug en kop med rund bund, det er nemt.
Rør citronsyren i sammen med konserveringsvæske.
Derefter drysses sukkeret over.
 
2. Dæk skålen til med et viskestykke eller alufolie og
stil den koldt i 5-6 dage.
Der skal røres i bærrene et par gange hver dag.
 
3. Når sukkeret er helt smeltet og saften ser klar ud,
hældes mosen op i en saftpose.
 
4. Lad den stå roligt og dryppe af.
Hæld saften gennem en tragt på rene flasker,
der lukkes til med en tot vat.
Dagen efter lukkes flaskerne til.
 
5. Mosen røres op med sukker efter smag og spises til morgen-ymer,
som syltetøj på pandekager eller over en portion is.
Til toppen

 

Blandet saft

# Ingredienser:
500 g ribs
500 g blåbær eller solbær
500 g rabarber
½ liter vand
5-6 dl (4-500 g) melis pr. liter saft
1 tsk konserveringsvæske
 
* Tilberedning:
1. Skyl bærrene og skær rabarberne i 2 cm stykker.
Bland det i syltegryden og hæld vandet over.


2. Varm frugten langsomt op og lad den koge ved svag varme i 10 min.
Mos frugten med en kop eller en kartoffelmoser.
 
3. Hæld mosen op i en skoldet saftpose og lad saften dryppe af.
Mål den og hæld den tilbage i den rengjorte gryde.
 
4. Tilsæt sukker og rør om, til sukkeret er smeltet.
Bring saften i kog. Lad den koge i 5 min. Skum.


5. Tag gryden fra varmen og tilsæt konserveringsvæske.
Hæld saften på rene flasker, der straks lukkes til.
Til toppen

 

Rabarbersaft

# Ingredienser:
2 kg røde rabarber
6 dl vand
6-8 dl (500-750 g) melis pr. liter saft
2 tsk konserveringsvæske
 
* Tilberedning:
1. Skyl rabarberne og skær dem i 2 cm stykker.
Læg dem i en syltegryde, tilsæt vand og bring det langsomt i kog.
Lad rabarberne koge i 15 min.
Mos dem med en kop eller med kartoffelmoseren.
 
2. Hæld mosen i en skoldet saftpose og lad saften løbe af.
Mål den op og hæld den tilbage i den rengjorte gryde.
Tilsæt sukker.
 
3. Rør til sukkeret er smeltet, bring saften til kogepunktet og
lad den koge 5-10 min. Skum den.
 
4. Tag gryden fra varmen og rør konserveringsvæske i.
Fyld saften på rene flasker, der lukkes til straks.
Til toppen

 

Sådan koger du saft

Saft - den rene vare 

1. Kog bærrene med lidt vand, til de brister.


Saft - den rene vare 

2. Hæld mosen i en skoldet saftpose.
Lad det dryppe, men vrid ikke posen.


Saft - den rene vare 

3. Mål saften og tilsæt så sukker.
Det skal smelte helt. Skum saften.


Saft - den rene vare 

4. Rør evt. konserveringsvæske i og
hæld saften på rene flasker. Brug en tragt.
Til toppen

 

Se alle de bedste opskrifter med Saft

 
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 5.444 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
kogebog
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her