Østershatten, Pleurotis, er en vintersvamp. Den ses dog af og til allerede i oktober, men november-december er sikrere. Østershatten vokser hovedsagelig i løvskov og vokser ofte på selve stammen eller stubben. Gerne på frønnede træer. En gammel hyld er ofte et godt hjem for kolonier af
østershatte. Stokken er skæv, og de blå-grå, muslingeformede »hatte« vokser i
forskellig størrelse over og under og ved siden af. Hatten er dækket af et
hudlignende skind og lamellerne er smalle og lyse. Der findes en halv snes
arter.
Østershatten dyrkes nu i større stil herhjemme og fås i de
fleste velassorterede grøntforretninger. Vi importerer dog også østershatte fra
Frankrig, blandt andet en gul. Dyrkede eksemplarer smager ikke af så meget som
vilde, til gengæld risikerer man ikke et gammelt, sejt eksemplar uden smag.
Vilde svampe skal være unge.
Østershatten kræver næsten ingen istandgøring. På vilde
østershatte bør stokken fjernes, den er sej. Ellers kan svampen bare strimles
eller deles og bruges som enhver anden svamp.
Østershatten kan blive for hård ved tørring, men den kan
fryses både rå og tilberedt.
Holdbarhed, rå: 6 måneder. Holdbarhed efter tilberedning i
fedtstof: 3 måneder.
Se de bedste opskrifter med Østershat
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode
smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------