Grønsagen mange børn frygter, men det er der nu ingen grund
til. Rosenkålen skal bare tilberedes ordenligt, så er der intet at brokke sig
over - dvs de skal ikke koges, men bages.
Rosenkål er en grønsag og den yngste af de dyrkede sorter af
Have-Kål. Rosenkåls oprindelse er ikke kendt, men menes at være opstået i
Belgien i 1500-tallet. Den vandt dog først indpas i løbet af 1800-tallet.
Rosenkål. Engelsk: Brussels sprout. Latin: Brassica
oleracera gemmifera
Sæson: Dansk: oktober-februar. Import: september-april
Holdbarhed: 6-7 dage ved 2-6 °C
Anvendelse: Visne blade og den nederste del af stokken
fjernes. Skylles. Svind: ca 20%
Hele rosenkål koges let møre og anvendes som tilbehør. De må ikke koge for
meget, da de let bliver grålige og kedelige i smagen.
De kan også skæres i kvarte og ristes i smør sammen med fx babygulerødder.
Frysning: Ja. blancheres i 3-5 min. Kan evt. tøs op ved
smørdampning.
Oprindelsen af rosenkål er ukendt, men man mener at den blev
dyrket i Belgien allerede i 1200-tallet.
I 1500-tallet blev der dyrket store mængder af rosenkål i nærheden af
Bruxelles. På hollandsk hedder byen Brussel, heraf kommer det engelske navn
brussels sprout. Rosenkål er sideknopper, som vokser på en lang stængel. Ved
hvert blad bærer planten en sideknop, som rummer plantens opsparede næring.
Disse sideknopper bliver til små, faste hoveder opbygget af grønne blade. De
høstes når de er ca. 3 cm i diameter.
Opskrifter med Rosenkål
Tilbage til Råvarer.
Rosenkål
"Puha, skal vi have rosenkål? Ad!" - Den sætning
har du garanteret enten hørt før eller selv udtrykt.
Derfor hader alle rosenkål: Denne ene fejl ødelægger smagen
i den sunde grønsag
Det sunde mini kålhoved kan blive en fremragende ret, hvis
du behandler den på en helt ny facon.
For kål er bestemt ikke for alle, men rosenkål synes mange
er ekstrem kedelig og uinteressant.
De små grønne knolde, der lystigt vokser opad eller nærmest
direkte i komposten, når dine gæster har smagt en enkelt af de ellers sunde og
grønne kålhoveder.
Her kunne denne opskrift være en god mulighed:
Fejlen skal dog findes ét sted, for grønsagen i sig selv
fejler ikke noget: At koge dem har traditionelt set været måden, at serverer
rosenkål på. Men at lave et kryds i dem og koge dem, fylder dem op med vand og
gør dem alt for bløde, bitre og kedelige.
I stedet skal den kontroversielle grønsag skal have en tur
på panden eller i ovnen, hvor den hårde varme frigiver smagen, samt bevarer det
bid, som gør rosenkålen helt unik på tallerkenen.
Se opskriften:
Bagt rosenkål - opskriften på en velsmagende rosenkål
Tilbage til Råvarer.