Paranødden er frøet af det høje træ Bertholletia excelsa, i slægt med myrte og hjemmehørende i Sydamerikas regnskove. Den hedder også brazilnød.
Frøene (nødderne) sidder i en kuglerund frøkapsel, der ved
modning falder mod jorden og revner. Herved frigøres og spredes frøene og arten
sikres.
Frøene, paranødderne, er lidt mindre end en daddel, formen
er aflangt trekantet og den brune skal meget hård. Nødden er både olierig og
proteinrig. I 1974 kom paranødder under mistanke for at indeholde giftsvampen
aflatoksin, der kan give kræft. Derfor indførte sundhedsmyndighederne kontrol
med paranødder. Det ligger i sagens natur, at kontrollen kun gælder afskallede
paranødder, som man til gengæld med sindsro kan spise. Paranød nydes herhjemme
som den er, men i Sydamerika indgår den ofte i madlavningen.
Se mere om Paranød
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode
smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------