Mandlen er frø af mandeltræet, Amygdalus communis. Det dyrkes i Sydeuropa, hovedsagelig i Spanien, Sydfrankrig og Italien, men også andre steder, hvor klimaet tillader, specielt i Californien. De sydeuropæiske, hovedsagelig de spanske, er de mindste og har de mørkeste kerner, men smagen er
tæt og rig. De californiske mandler er store, ovale, lyse og glatte. De smager
også godt.
Bitre mandler er ikke i almindelig handel. De indeholder et stof,
amygdalin, der ved tilsætning af vand (spyt) spaltes, hvorved der frigøres
bittermandelolie med benzaldehyd og blåsyre (cyanbrinte), der er giftig i
større doser.
Mandelkerner skal være faste. Opbevar dem tørt og luftigt,
men ikke for længe, så bliver de harske. Det er vigtigt, at mandler, der skal
smuttes, ikke ligger for længe i det kogende vand, så bliver de bløde og mister
smag. Tag dem op, så snart skallen løsner nemt og lad dem dryppe af i en sigte,
men smut dem, mens de er varme.
Krakmandler er mandler med skal. Der sælges lidt af dem
omkring jul.
Mandelolie udvindes af bittermandler. Ved en kemisk proces
fjernes blåsyren, og olien får en stærk og karakteristisk smag af bittermandel,
der skyldes benzaldehyd. Benzaldehyd kan også fremstilles kemisk til
mandelessens. Mandelolie og -essens bruges i køkkenet, mandelolien dog også i
kosmetikindustrien. Samt i konfektureindustrien og som smagsgiver i likør.
Mandelmælk bruges en del i Mellemøsten, herhjemme bruges det
i stedet for mælk til mælke-allergikere, fx i is. I mere eksotiske køkkener
bruges mandler i mange dagligretter, vi bruger dem mest i kager og desserter.
Sæson hele året.
Mandler kan fryses, men meget mere end et par måneder skal
man ikke gemme dem.
Se alle de bedste opskrifter med Mandler
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab,
Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode
smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------