Majs er en afgrøde, som spises rå, kogt, grillet med smør
eller laves til cornflakes. Nogle majssorter kan anvendes til popcorn. Fodermajs
bruges til husdyr. Den høstes gerne inden den er modnet helt, hvis den skal
spises uforarbejdet. Derimod venter man med høsten, hvis den skal forarbejdes
til f.eks. majsmel.
Majs.
Engelsk: Sweetcorn. Latin: Zea mays
Sæson: Dansk: juli-oktober. Import: hele året
Holdbarhed: 3-4 dage ved 4-6 °C
Anvendelse: Dækblade, tråde og den nederste del af kolbens
stok fjernes.
Kolben skylles. Kernerne skæres af helt inde ved stokken. Svind: 64%
Anvendes rå, kogte eller sauteret. Kog majskolberne ca. 10 min inden du griller
dem.
Prøv fx grillede majskolber med chilismør eller stegte unghaner med majs- og
baconfyld.
Frysning: Ja, kerner blancheres i ca. 2 min. og kolber i ca.
7 min.
Majs stammer oprindeligt fra Sydamerika. I 1500-tallet
bragte spanierne majskolben med tilbage til Europa, hvor den spredte sig videre
til Afrika og Asien. Det var meningen at den skulle bruges til dyrefoder, men
endte med at blive en del af verdens kulinariske køkkener.
Der findes forskellige sorter af majs, hvoraf nogle er bedst
egnet til popcorn eller dyrefoder.
Sukkermajsen er den vi anvender som grønsag.
Den høstes inden den er helt moden, hvis den skal spises
uforarbejdet.
Skal den forarbejdes til fx majsmel venter man til den er helt moden. Dette
skyldes at majskernerne tørrer ud ved modningen og bliver lettere at
forarbejde.
Babymajs eller fingermajs er små uudviklede kolber, som
spises hele. Babymajs, der altid sælges uden svøbblade, er ikke nær så kraftige
i smag og farve som de udviklede sukkermajs.
Produktionen af majs overgår enhver anden kornart. På
verdensplan dyrkes der mere end 600 millioner tons hvert år, hvor USA står for
knap halvdelen af produktionen.
Opskrifter med Majs
Tilbage til Råvarer.