Logo

Kaki

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kaki

 

Kaki, Diospyros kaki, er en orangefarvet eller rød frugt med en diameter på 6-8 cm. Formen kan variere fra rund til aflang eller ægformet.

 
Kaki er en ny frugt i danske forretninger. Den har længe været populær omkring Middelhavet, hvor den spises, når den er overmoden. Kaki serveres ofte som dessert. Den ligner en tomat, men smager som en sød abrikos. Frugtkødet er næsten flydende med gode vitaminer. Derfor er kaki en frisk og sund dessert. Kakitræet er robust, og i plantagerne bruges næsten ingen sprøjtemidler. Men de modne frugter kan let kan revne og splatte ud. Derfor bliver den behandlet meget varsomt, når den eksporteres.

 
Mest af alt ligner kaki en forstørret tomat. Den kan kendes fra tomaten på de fire bægerblade i toppen.

 
Hvis frugten er lys gul eller gulgrøn, er den ikke helt moden endnu og bør ikke spises, før den er blevet mere orange. Det skyldes at den indtil dette stadie indeholder tannin, der snerper i munden og fuldstændig ødelægger fornøjelsen. Samtidig er aromaen først færdigudviklet, når frugten er orange og skindet gennemsigtigt.
Inde bag det tynde skind findes det orangerøde frugtkød, der er meget blødt - nærmest flydende. På langs af centrum går en lys 'tråd' af mere fast frugtkød. Egentlig er frugten delt i fire kamre, men ved modning bliver det meste flydende og kun holdt fast af skindet.

 
Forældrene i Sydeuropa er ikke alt for begejstrede for at lade deres små børn spise frugten selv, da det klistrede stads ofte ender på tøjet i stedet for. Ser man i Middelhavsområdet en person stå foroverbøjet og spise en frugt, er det højst sandsynligt en kaki. Frugten bliver ofte serveret som en dessert på en tallerken og spises (nydes!) med en teske. Smagen minder om en sukkersød abrikos. Den kan også være melonagtig.

 
Ved nogle varianter bør det tynde skind ikke spises med. Det kan virke sammensnerpende.
Frugter købt i en butik har sjældent frø. Der kan dog være op til 10 mandelstore frø i kaki.
I Japan er det en tradition at spise tørrede kaki på Nytårsdag. Det skyldes frugtens høje indhold af karotin, der er en forløber for A-vitamin (karotin omdannes i maven til A-vitamin). Vitaminet siges at have en gavnlig virkning på tømmermænd. 100g kaki dækker det daglige behov for A-vitamin. Indholdet af C-vitamin er også pænt. Det er samtidig en energirig frugt, der ikke feder. Så alt i alt kan kaki godt kaldes en fornuftig dessert.

 
Kaki kan nydes frisk evt. med et stænk citron eller lime, da frugten er meget sød i smagen. Kaki egner sig derfor også til en frugtsalat, hvor de andre frugter har en syrlig smag. Der er talrige muligheder for at benytte kaki i desserter: sorbet, mos, kompot, is (ice-cream), syltetøj, gelé, til syrnede mælkeprodukter osv.

 
Udover det høje indhold af A-vitamin, så er frugten også rig på mineralet kalium. Sukkerindholdet er omkring 20 g pr. 100 g og består hovedsageligt af fructose og glucose.

 

Se de bedste opskrifter med Kaki

 
Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.

 
----------- ooo OÔO ooo -----------

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 5.763 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her