Jordnødden - Arachis hypogaea - er en slags underjordisk bælg i slægt med ærten. Det er en lav urt med finnede blade og gule blomster. Selve frugten er en ledbælg, der ved modning vokser ned i jorden, heraf dens navn. Det er frøene af denne bælg, der kendes som jordnødder. Bælgen er gul og
skør og selve frøene, nødderne, er omgivet af en tynd, brun hinde.
Jordnødder spises ristede, så er den lidt bitre, brune hinde
nem at fjerne. Eller de bruges som mandler i og på bagværk, desserter og anden,
specielt fremmed, mad. De fås også saltede og bruges da mest som drinkstilbehør,
eller poppede til en slags peanutchips.
Jordnøddesmør er et produkt af de særdeles olieholdige
nødder. Det sælges af og til under sit engelsk/amerikanske navn peanutbutter.
Jordnøddesmør bruges bl.a. som pålæg og i dressinger.
Jordnøddeolie er et andet produkt, og det er hovedsagelig
første presning, der bruges til fremstilling af spiseolie og margarine. Anden
presning havner i sæbeindustrien, mens det resterende, takket være et højt
proteinindhold, bruges som dyrefoder. Jordnøddeolie er rig på umættede
fedtsyrer, og så tåler den høje temperaturer, noget der gør den egnet som
friture.
Jordnødder dyrkes hovedsagelig i Syd- og Østasien (Indien og
Kina), i Vestafrika og USA. De fås med bælg det meste af året, afhængigt af
hvor på kloden de hentes. Afskallet og tilberedt, fx saltede/ristede, ses de
hele året, dels i blød, lufttæt emballage, dels i dåser og endelig løse i
plasticpose. Den sidste version er den ringeste.
Se de bedste opskrifter med
Jordnødder
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min
kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad
til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi
hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------