Almindelig figen, Ficus carica, er i slægt med morbærtræet. Det er en meget gammel kulturplante, der har været kendt i Mellemøsten i årtusinder. Som bekendt stiftede allerede
Adam og Eva bekendtskab med den. Figentræet trives i varme lande, og det er
ikke nogen frugt, men den opsvulmede stængeldel, der danner den løgformede
figen, indeholdende utallige småbitte nødder.
Friske figner har
mange lært at sætte pris på under rejser til Middelhavslandene, og friske
figner fås også herhjemme med mellemrum. Flest sensommer og efterår. En frisk
figen skal være matoliven/lilla og tyndskallet. Den spises med skal, men der,
hvor der er nok af dem, nøjes man med at dele figenen på den høje led og suge
den søde indmad ud
af skallen.
Figentræet kan vokse
herhjemme, men udvikles ikke, så det giver figner.
Friske figner er en
særdeles fin ledsager til den lufttørrede (Parma)skinke og andet saltet kød,
der afbalanceres fint af den let søde smag. Men mest bruges den i
dessertsammenhæng, eventuelt marineret i hedvin eller druebrændevin (cognac,
armagnac) eller frugtbrændevine.
Bedst kendt
herhjemme er tørrede figner, som specielt er populære omkring jul. Gode tørrede
figner er kødfulde og bløde. Et eventuelt hvidt lag skader ikke, det er bare
sukkeret, der trænger ud. Ved tørring koncentreres sukkerindholdet, der stiger
til omkring 50%.
Kalcium, jern,
karoten og lidt B1-vitamin indeholder de også, og på grund af det store indhold
af kerner og cellulose virker figner mildt afførende.
De behandles ofte
med svovl af hensyn til holdbarheden, men der fås ubehandlede figner. Og så fås
der syltede figner på dåse. Både tørrede og friske figner spises som de er,
ligeså syltede figner, og så bruges de i desserter og bagværk.
Se de bedste opskrifter med
Figen
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner,
Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi
hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO
ooo -----------