Aftenen før Store Bededag er der tradition for at servere
varme hveder. De er nemme selv at lave og smager skønt også til morgenmad.
24 stk. Hævetid: 1
time. Bagetid: 15 min.
# Ingredienser
75 g gær
5 dl vand
2 tsk salt
2 tsk melis
1 æg
1 æggehvide
750 g (12½ dl)
hvedemel
* Fremgangsmåde
1. Rør gæren ud i
lidt af det håndvarme vand.
Tilsæt resten samt
salt, sukker og de sammenpiskede æg samt så meget hvedemel, at dejen kan slås
sammen.
2. Ælt den på et
melet bord til den er blank og smidig.
Stil den til hævning
på et lunt sted, tildækket, i 45 min.
3. Slå dejen ned,
ælt den let og form den til 12 lige store boller, der skal lægges tæt ved siden
af hinanden i en høj, firkantet bageform.
4. Efterhævningen
skal ske over damp.
Det sker nemmest
over en gryde, der er så stor, at formen kan stå sikkert uden at vælte.
Der skal kun være
lidt vand i gryden, men det skal dampe hele tiden (ikke spilkoge).
Lad hvederne hæve på
denne måde i 15 min.
5. De pensles med
vand og formen stilles i en varm ovn ved 225 °C i 15 min.
De skal være meget
lyse og uden skorpe.
6. Lad hvederne køle
lidt på bageristen, inden de flækkes og igen lægges på bagepladen, der stilles
i en 250 °C varm ovn.
De skal ristes
sprøde som kryddere.
INFO: Store bededag er en officiel dansk helligdag, som
falder på fjerde fredag efter påske og dermed tre uger før pinse. I 2018 faldt
dagen d. 27. april, i 2019 d. 17. maj og mens den i 2020 skulle det blive fredag
den 8. maj.